Bazele unei noi Europe ar putea fi puse la Sibiu. Preşedintele Comisiei Europene a propus ca Sibiul să găzduiască Summitul post-Brexit din 2019 şi i-a adus chiar şi un elogiu oraşului transilvănean. În discursul său anual asupra stării Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker a propus ca România să devină membră atât a spaţiului Schengen, cât şi a zonei Euro.

Mai bine de o oră a vorbit preşedintele Comisiei Europene în faţa parlamentarilor europeni. La un an de la votul asupra Brexitului, mesajul lui Jean-Claude Juncker a fost încărcat de optimism şi de promisiuni îndrăzneţe.  

Articolul continua dupa recomandari

"Dacă vrem să ne consolidăm frontierele externe, atunci trebuie să deschidem uşa României şi Bulgariei către spaţiul Schengen", a spus acesta.

Preşedintele Comisiei Europene a cerut crearea unui Fond Monetar European. Bazele noii structuri ar putea fi puse chiar în ţara noastră.  

"Adresăm o rugăminte preşedintelui Tusk şi României, care va exercita preşedinţia Uniunii în primul semestru al anului 2019, să organizeze un summit special pe 30 martie 2019. Dorinţa mea ar fi ca acest summit să aibă loc în frumosul oraş medieval Sibiu, pe care îl cunosc şi sub numele de Hermanstadt", a afirmat Jean-Claude Juncker.

Una dintre sălile în care ar putea avea loc summit-ul se află într-un hotel situat nu foarte departe de centrul oraşului. Aceasta este zona în care de cele mai multe ori sunt găzduite unele dintre cele mai importante conferinţe.  O aşezare boemă, cu multe atracţii turistice, Sibiul are atuurile unui oraș orientat spre Europa și valorile sale. 

Discursul de la Strasbourg asupra stării Uniunii a fost susţinut de Jean-Claude Juncker în engleză, franceză şi germană. În momentele-cheie, el a făcut referire la România.