Disperarea şi panica românilor captivi în insula grecească Samotraki creşte de la o zi la alta. Noaptea trecută, oamenii care dormeau în port s-au trezit cu dealurile din apropiere în flăcări. O nouă promisiune a autorităţilor elene le dă însă speranţe. Mâine ar putea ajunge la ei primul ferryboat. Din cauza incendiilor de vegetaţie, oficialii de la Bucureşti au transmis o avertizare de călătorie pentru mai multe insule greceşti, printre care Skiatos, Evia şi Limnos.

Incendiul de aseară ne-a pus capac! - Carmen Dragu, româncă blocată în Samothraki

Articolul continua dupa recomandari

Este mărturia unuia dintre turiştii români rămaşi prizonieri în paradisul din insula Samotraki. Un paradis tranformat în iad noaptea trecută, din cauza incendiilor de vegetaţie. Flămânzi şi epuizaţi, oamenii au privit neputincioşi cum flăcările se apropie ameninţător.

Panica a fost cu atât mai mare cu cât pompierii de pe insulă nu au putut primi ajutoare. Pentru că niciun vas nu s-a aproapiat de port în ultimele trei zile, nu au putut fi trimise întâriri. Din fericire, echipele de intervenţie au reuşit să stingă focul în câteva ore.

Între timp, cozile de maşini din port sunt tot mai lungi pe măsură ce concediile turiştilor ajung la final. Sunt peste 1.500 de oameni care aşteaptă navele salvatoare, iar cel puţin o treime din ei sunt români.

Foarte mulţi au dormit în prima noapte în maşini, pe străzi. Cu siguranţă astăzi nu vom pleca. Şansele de a veni astăzi un feribot sunt aproape nule - Ion Sorin, român blocat în Samothraki

Grecii fac noi promisiuni

Autorităţile din Grecia fac noi promisiuni: mâine după-amiază ar putea ajunge primul feribot pe insulă. Până atunci, turiştii sunt la mila localnicilor

Au existat şi oameni care au înţeles situaţia de criză, şi aici vorbim de câţiva proprietari ai tavernelor greceşti, care au oferit câte o masă caldă pentru turiştii aflaţi în situaţia noastră - Liliana Minculescu, româncă blocată în Samothraki

Portul arată acum ca o tabără de refugiaţi. Sute de oameni dorm pe jos sau în maşini pentru a fi siguri că nu pierd rândul la feryboat.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că monitorizează situaţia din Samothraki. Oficialii de la Bucureşti au trimis o nouă avertizare de călătorie pentru mai multe insule din Grecia, din cauza incendiilor de vegetaţie: regiunea Attica, insula Evia, Korinthia, Argolida, Viotia, Insulele Skiathos, Skopelos, Evros, precum și insulele Limnos și Skyros.

Incendii de vegetație în mai multe zone din Grecia

În pericol sunt şi turiştii aflaţi pe insula Thasos, vizitată anual de zeci de mii de români. Un incendiu de vegetaţie a cuprins o pădure din apropierea zonelor turistice. Zeci de pompieri şi poliţişti au fost mobilizaţi în regiune.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe turişti să mearg pe alte plaje din insulă.

ŞI Atena a fost acoperită de un strat gros de fum. Norul a fost adus de la peste 100 de kilometri distanţă, din insula Evia, afectată de asemenea de un incendiu de vegetaţie.