17 români, doi turişti şi 15 membri ai echipajului, se numără printre cele peste 3700 de persoane care vor rămâne, timp de două săptămâni, în carantină, pe nava Diamond Princess.

Pachebotul a fost oprit în portul japonez Yokohama, după ce s-a aflat că un turist, care coborâse la Hong Kong, a fost contaminat cu virusul ucigaş. Disperaţi, unii pasageri spun că se simt ca într-o "închisoare plutitoare".

Articolul continua dupa recomandari

David Abel: Noi, toţi pasagerii, trebuie să rămânem în cabine. Nu putem să deschidem uşa şi să ieşim pe coridor. Suntem opriţi în cabine.

Testele efectuate în port au arătat că alţi 10 oameni de la bord sunt infectaţi. Starea lor nu este gravă, dar au fost imediat internaţi în spital. Câteva sute de persoane, suspecte că s-au contaminat, aşteaptă rezultatul analizelor.

Grandioasele saloane ale navei sunt acum pustii, după cum se vede în imaginile pe care câţiva turişti au reuşit să le posteze.

David Abel: Oamenii de care îmi pare rău într-adevăr sunt cei din cabinele interioare, care nu au nici lumină naturală, nici aer proaspăt. Va fi destul de greu pentru ei în următoarele două săptămâni.

O altă navă de croazieră, cu peste 3600 de oameni la bord, este în carantină la Hong Kong, după ce s-a confirmat prezenţa virusului la trei foşti pasageri.

Administraţia oraşului a luat măsuri severe: toţi călătorii care vin din China vor rămâne, două săptămâni, în carantină, chiar dacă sunt cetăţeni din Hong Kong.

Leung Yiu Hong: În acest moment, nu putem stabili când vor lua sfârşit măsurile de carantină adoptate acum.

Câţiva români suspecţi de contaminare sunt în carantină şi în ţări europene: doi în Germania şi altul în Franţa. Ei sunt cazaţi în unităţi diferite faţă de cei la care virusul a fost confirmat.

Maria Vehreschild, directoarea secţiei de Epidemiologie: Le asigurăm mâncare şi băutură. Îi ajutăm să treacă prin această situaţie, care nu este uşoară pentru ei.

În acest timp, la Wuhan, oraşul chinez de unde a pornit epidemia, noul spital construit în doar zece zile a început tratamentele. Un alt spital clădit la fel de repede, cu 1500 de paturi, îşi va deschide şi el porţile.

Bolnavii cu simptome mai uşoare sunt internaţi în clinici improvizate în spaţii publice sau chiar în corturi. Pentru a încuraja publicul, televiziunile chineze difuzează ample reportaje cu pacienţi care s-au vindecat.