După aproape 5 zile în care au fost blocaţi în insula Samothraki din Grecia, o sută de români au reuşit să ajungă acasă, anunţă MAE. Prioritate au avut familiile care aveau copii şi oamenii cu dizabilităţi. Pentru a pune capăt crizei de pe insula, autorităţile elene au suplimentat numărul de feriboturi iar cursele vor continua. Un diplomat român se află acum în zona portului Alexandropolis pentru a oferi ajutor consular românilor.

A fost o nouă noapte albă pentru turiştii care au rămas în continuare blocaţi în Samothraki. În speranţa că se vor întoarce pe continent, oamenii au format cozi interminabile în port. Cei mai mulţi dintre români au reuşit, însă, să ajungă acasă. Experienţa pe care au trăit-o le-a lăsat în schimb un gust amar.

Articolul continua dupa recomandari

Primii 20 de români au reuşit să evadeze de pe insula grecească abia la ora 20.30. Cu cea de a treia cursă programată pentru ziua de ieri.

Pentru unii, însă, problemele nu s-au încheiat acolo. Iar asta pentru că maşinile lor au fost transportate către continent cu un feribot separat.

Românii se plâng că vacanţa forţată i-a costat câteva sute de euro în plus. Preţurile la cazări au explodat după izbucnirea crizei. Iar biletele care le asigurau transportul până în Alexandropolois s-au scumpit cu 10 euro.

Insula Samothraki este legată de restul lumii printr-o singură rută de nave, prin Alexandropolis. Iar cei care nu au plecat cu maşina au un drum complicat de parcurs pentru a ajunge acasă. Pentru că nu există zbor direct Alexandropolis - Bucureşti. Există doar o cursă cu escală prin Atena, Istanbul sau Larnaca. Unii nu pot beneficia, însă, nici de acel zbor.

Problemele continuă şi în insula Evia. A fost declarată stare de urgenţă din cauza incendiilor de vegetaţie, iar sute de pompieri se luptă zi şi noapte cu flăcările. Depăşite de situaţie, autorităţile elene au apelat la celelalte ţări europene pentru ajutor.