Sud-estul Spaniei este afectat de cele mai grave inundaţii din istorie. În Murcia, Valencia, Almeria şi Alicante parcă a lovit potopul. Cel puţin patru oameni au murit, iar 3.500 au fost evacuaţi după ce ploile torenţiale au transformat străzile în râuri. Mai multe aeroporturi au fost închise, iar românii care trăiesc în regiune vorbesc despre o situaţie critică.

Imaginile surprinse de martori sunt înspăimântătoare. O maşină este purtată de ape ca şi cum ar fi din carton.

Articolul continua dupa recomandari

Râul care traversează acest oraş, aflat în apropiere de Valencia, a ieşit din matcă, iar străzile s-au scufundat sub ape. 

Valencia, Murcia, Alicante şi Almeria au fost lovite de cele mai grave inundaţii din istorie. Nu a mai plouat atât de mult de peste 100 de ani. În 24 de ore, au căzut şi 440 de litri pe metrul pătrat. Cât pentru şapte luni!

Cel puţin 300 de mii de români locuiesc în regiune. 

Laurenţiu, român stabilit în zona Murcia: Este o situaţie critică. Plouă cam de vreo două zile, de vreo 48 de ore

Adrian, român stabilit în Orihuela: Este o situaţie de urgenţă. A plouat foarte mult şi râul care trece pe aici, prin oraş, a ieşit din matcă. Toate străzile sunt inundate 

Un localnic este surprins când îşi pune viaţa în pericol şi încearcă să ducă la adăpost maşina, chiar în timpul furtunii. 

Mai mulţi oameni au murit în autoturismele luate de puhoaie, iar alte câteva zeci de persoane au fost salvate de pompieri după ce viitura i-a prins pe şosele. 

Acest bărbat este în viaţă printr-un miracol. Când l-au găsit salvatorii se ţinea de un semn rutier. Nu mai avea putere nici să vorbească.

Andrei, român stabilit în Alicante: Ieri, cum am venit spre casă, erau maşini în apă, blocate, şi au venit pompierii să scoată victimele din maşini. În regiunea în care stau au căzut bolovani de pe munţi peste maşini şi le-au rupt în două

Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă pentru românii cu planuri de călătorie în regiune.

Ciclonul Dana, format în Mediterană, va aduce ploi torenţiale şi în orele următoare. De aceea, cel puţin până mâine, în sud-estul Spaniei se menţine alerta de cod roşu. Situaţia este atât de gravă încât autorităţile din Murcia au cerut activarea mecanismului pentru a declara zona drept una calamitată.