Un român de 23 de ani este una din cele zece victime ale ucigaşului extremist din oraşul german Hanau. Confirmarea a venit aseară, de la Ministerul Afacerilor Externe. Tânărul, din judeţul Giurgiu, se afla la muncă în Germania de ani de zile, împreună cu familia.

Acum două seri, Viorel Păun tocmai ieşise de la serviciu. Şi-a oprit maşina lângă unul dintre localurile atacate, ca să-şi cumpere un suc. Focurile de armă trase în rafală de extremist l-au doborât.

Articolul continua dupa recomandari

Unchiul baiatului ucis, Marian Pătuleanu: Acel terorist, să-i zic aşa, nu ştiu cum să-l numesc, neonazist, a ieşit din chioşcul respectiv, unde a împuşcat cu rafale mai mulţi oameni, l-a văzut şi pe el în maşină şi a tras şi asupra lui.

Viorel era singur la părinţi. A plecat acum 7-8 ani la muncă în Germania, împreună cu părinţii, şi lucra pentru o firmă de curierat. Rudelor rămase în ţară nu le vine să creadă că nu mai este.

Unchiul baiatului ucis, Marian Pătuleanu: Vă daţi seama că este o situaţie foarte grea. Sunt eu în stare de şoc, nu îmi mai găsesc cuvintele, dar părinţii copilului.

Pe lângă tânărul român, şi-au pierdut viaţa cetăţeni originari din Turcia, Bosnia şi Bulgaria. După cele două atacuri, ucigaşul s-a făcut nevăzut, lăsând în urmă corpuri neînsufleţite, răniţi şi martori înspăimântaţi.

Iksender Muhammed, rănit: În dreapta şi în stânga vedeam numai oameni care-şi dădeau ultima suflare şi sânge peste tot.

Martor: Avea arma în mâna dreaptă, a fugit pe aici şi când a ajuns acolo a mai tras de două ori. 

Zeci de poliţişti înarmaţi până în dinţi şi însoţiţi de câini au fost mobilizaţi pentru căutarea atacatorului. Oraşul cu aproape 100.000 de locuitori, survolat de elicoptere, parcă era în stare de asediu. În timp ce familiile îndoliate îi plângeau pe cei dragi, mulţi localnici au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au făcut atacuri de panică.

Localnic: Suntem şocaţi. În faţa blocului meu stă una dintre victime şi dimineaţa am văzut maşini, poliţie, ambulanţe.

Criminalul a fost găsit, după câteva ore, acasă. Îşi luase viaţa, dar nu înainte să-şi ucidă mama şi să semneze o scrisoare în care se pronunţa pentru "exterminarea" popoarelor şi raselor pe care le ura. 

Masacrul atrage atenţia asupra ascensiunii ideilor de extremă dreapta în Germania.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: În acest moment, se pare că atacatorul a acţionat din motive rasiste şi de extremă dreaptă, alimentate de ura împotriva oamenilor din medii şi religii diferite.

Seara, mii de oameni s-au adunat la Hanau pentru a-şi exprima oroarea faţă de atac şi solidaritatea cu familiile victimelor şi cu răniţii, dintre care unii sunt în stare critică. Alături de ei s-a aflat şi preşedintele Germaniei. 

Frank Walter Steinmeier: Ceea ce s-a petrecut aici este îngrozitor, deoarece este lucrul de care ne temem, cu toţii, cel mai mult: pierderea celor pe care-i iubim.

În România, Ministerul Afacerilor Externe a transmis condoleanțe familiei românului ucis și condamnă ferm orice act de violență și manifestare xenofobă.