Un român scrie istorie în Germania! A devenit primar după ce a renunţat la cariera de muzician. Octavian Ursu a obţinut peste 55 la sută din voturi, deşi primul tur de scrutin a fost câştigat de contracandidatul său. Românul a primit susţinere chiar şi de la Hollywood. Vedetele s-au temut că oraşul în care au fost filmate zeci de pelicule va ajunge să fie condus de un extremist de dreapta, mişcare care s-a tot extins în Europa.

Victoria românului de 51 de ani a fost sărbătorită în centrul oraşului Goerlitz din estul Germaniei.

Articolul continua dupa recomandari

OCTAVIAN URSU, primarul orașului Goerlitz: Este o recunoaştere a muncii depuse aici, în Germania. Faptul că, la urma urmei, o majoritate m-a ales arată faptul că mulţi oameni sunt foarte deschişi.

Membru al partidului condus aproape două decenii de cancelarul Angela Merkel, Octavian Ursu l-a înfruntat la urne pe candidatul unei formaţiuni extremiste. Cel din urmă câştigase detaşat primul tur. Dar al doilea scrutin s-a încheiat cu o răsturnare de situaţie. Românul a primit cele mai multe voturi, după ce i s-au alăturat toate partidele mari.

OCTAVIAN URSU, primarul orașului Goerlitz: Sunt fericit că m-au votat cei mai mulţi dintre alegători. Dar, în cele din urmă, nu e vorba despre doi candidaţi, ci despre felul în care ne raportăm la lumea exterioară.

Noul primar român din Gorlitz cântă la trompetă şi a făcut parte din filarmonica oraşului. A fost susţinut în campanie de actori şi de regizori celebri. Cel mai estic oraş german, Gorlitz se află la graniţa cu Polonia. Aşezarea medievală autentică este ca un magnet pentru regizorii de la Hollywood.

Aici au fost realizate zeci de filme. Unul dintre ele este "Inglourious Basterds", cu Brad Pitt în rolul principal şi cu şapte premii Oscar în palmares.

Octavian Ursu s-a născut în București şi a emigrat în Germania în 1990, după ce a absolvit Conservatorul. Nouă ani mai târziu, românul a intrat în partidul cancelarului Angela Merkel. Victoria lui va fi urmată de provocări majore, pentru că oraşul în care locuieşte se luptă cu nivelul mare al şomajului şi cu un exod al tinerilor.