Un român de numai 23 de ani a devenit cel mai tânăr angajat al unei instituţii publice din Franţa. Lucrează la ministerul Economiei din Paris, oraşul care i-a devenit a doua casă.

La fel ca mii de alţi tineri români care pleacă în fiecare an în străinătate, nici el nu mai visează să se întoarcă în România.

Articolul continua dupa recomandari

Mădălin Dan Pavel este acum cel mai tânăr angajat român dintr-o instituţie publică de la Paris.

Duminică, el s-a întors pe holurile liceului Andrei Mureşan din Bistriţa, oraşul în care a început visul lui.

” Nu am mai fost chiar de cand am terminat liceul”, dezvăluie Mădălin.

Mai exact, din urmă cu mai bine de 5 ani. Atunci, planurile lui Mădălin începeau să capete contur. Devenea student la Facultatea de Litere din Cluj. A ales specializarea engleză-franceză, iar anul trecut a terminat cursurile ca şef de promoţie.

Lector univ. dr. Renata Simona Georgescu: Era curios, era constiincios, chiar foarte conştiincios, nu cred ca a lipsit o dată de la cursuri. si era competitiv.

Trei atribute suficiente pentru a deveni masterand în Franţa. Părinţii l-au susţinut pe tot acest drum.

”Noi nu ne facem copiii ca sa ne fie paharul de apa mai târziu. Îi pregatim pentru lume”, spune mama lui Mădălin.

La câteva luni după ce a ajuns în Paris, Mădălin a aplicat pentru obţinerea unei slujbe la stat. Două ministere - cel de externe şi cel al economiei - s-au luptat pentru el.

MĂDĂLIN DAN PAVEL: Am ales Ministerul Economiei datorită responsbailitatilor pe care le am. Sunt mult mai diversificate. Economia este un domeniu care ne intereseaza pe toti.

Acum, tânărul român este terminolog, adică traduce termenii juridici din diferite limbi străine în franceză. Iar planurile lui nu se opresc aici.

MĂDĂLIN DAN PAVEL: Am atat calitatea de jurist, cât și de lingvist, și sper ca asta să-mi ajute sa obtin un post, de exemplu, într-o instituție europeană.

Cât despre întoarcerea acasă, Mădălin Dan Pavel recunoaşte: România, ţara care l-a purtat dincolo de graniţe, mai are multe de făcut pentru a-şi ţine valorile aproape. În fiecare an, peste 6.000 de tineri pleacă să studieze în străinătate, iar mulţi nu se mai întorc niciodată.