Italia e secerată de pandemie. Imaginile zilei vin din Peninsulă, acolo unde oamenii clachează în plină stradă. În disperare de cauză, guvernul italian închide toate activităţile şi magazinele cu excepţia farmaciilor şi supermarketurilor, pentru a limita contactele între oameni.

Spitalele din Lombardia sunt imaginea unui război inegal. Medicii pierd zilnic sute de vieţi.

Articolul continua dupa recomandari

Aproape 5 mii doar în ultima lună. Cea mai neagră din istoria recentă a Italiei.

Suprasolicitat, personalul medical face zilnic, imposibilul. Uman şi profesional. Pneumonia severă provocată de noul coronavirus, inflamează plâmânii şi îi umple de lichid. Tineri şi bătrâni, oamenii au nevoie de îngrijire specială pentru a supravieţui.

793 de oameni au murit ieri. O creştere cu 215 la sută faţă de duminica trecută. În ultima săptămână, cel mai mic bilanţ a fost 345 de decese.

Guvernul a anunţat noi restricţii, şi mai drastice, pentru ca epidemia să poată fi stăvilită.

GIUSEPPE CONTE, premierul Italiei: Decizia asumată de guvern este aceea de a opri, pe întregul teritoriu naţional, orice activitate productivă care nu este strict necesară, crucială, indispensabilă.

Magazinele alimentare şi farmaciile rămân deschise, iar oamenii nu au niciun motiv de a face cumpărături excesive. Premierul a fost şi el testat, cu rezultat negativ, după ce un agent din escorta sa s-a infectat.

GIUSEPPE CONTE, premierul Italiei: Renunţăm la obiceiurile noastre cele mai dragi pentru că iubim Italia, dar nu ne pierdem nici curajul, nici încrederea în viitor. Împreună, vom reuşi!

Noile decizii au fost luate după ce restricţiile decretate anterior au fost nesocotite de italieni. Liderii Uniunii Europene dau asigurări că nici Italia, nici celelalte state membre nu vor fi nevoite să se lupte singure cu virusul. Regulile privind deficitul bugetar şi datoria publică vor fi suspendate pentru a permite finanţarea cheltuielilor necesare pentru salvarea cât mai multor vieţi şi oprirea epidemiei.