În urmă cu doi ani, imaginile cu micuţul Omran, băieţelul suprins într-o ambulanţă, buimac, plin de sânge şi de praf, după un bombardament în oraşul sirian Alep, înduioşau mapamondul. Astăzi, imaginea unei fetiţe care a supravieţuit atacului chimic din Duma din 7 aprilie inundă rețelele de socializare și buletinele de știri ale televiziunilor din lumea întreagă. 

Fetiţa are 7 ani, se numeşte Masa şi se află printre cei care au supravieţuit atacului chimic al forțelor guvernamentale siriene din orașul Duma.

Articolul continua dupa recomandari

Masa le-a povestit reporterilor BBC ce a trăit în timpul atacului chimic din 7 aprilie, alături de familia ei, în subsolul în care locuiau de patru luni.

"Mă cheamă Masa. Eram la Douma, în subsol. Eram bombardaţi. Deodată au aruncat un butoi. Nu a explodat, a făcut "fâsssss". Strigau la noi: "Mergeţi sus, mergeţi sus”.

Am urcat la ultimul etaj. Eu am căzut, n-am mai putut. Mama a strigat spre unchiul meu: "Fetiţa mea, fetiţa mea!". Apoi, a venit unchiul şi m-a luat ridicat. A adus o cârpă udă şi m-a cărat sus. Punctul medical era la capătul tunelului.

Trei doctori au venit. Unul dintre ei m-a luat pe mine, altul a luat-o în braţe pe sora mea şi au fugit cu noi. Ne-au dus la punctul medicat, ne-au lăsat jos şi au turnat apă pe noi. Ne-au luat înăuntru, ne-au stropit şi ne-au făcut injecţii.

Când ne-au dus la culcare, avioanele bombardau, iar noi eram plini de praf.

Ne-am întors în subsol şi am văzut cum îi aduceau pe martiri. În loc să repirăm aer, respiram miros de sânge", îşi aminteşte fetiţa.

Acum, fetiţa de 7 ani se află, alături de familia ei şi alte sute de oameni care au supravieţuit atacului într-o tabără de refugiaţi, la graniţa cu Siria. 

Vezi 3 imagini în Galerie

Regimul lui Assad, responsabil pentru atacul chimic asupra oraşului Duma

Într-un document făcut public după lansarea atacului aerian în Siria, Statele Unite susţin că au „o cantitate semnificativă” de dovezi care arată că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie asupra oraşului Duma. 

Martori oculari au văzut elicoptere cum lansau bombe şi „surse credibile din serviciile secrete” care susţin că oficiali militari sirieni au coordonat atacul, scrie The Guardian.

"O cantitate semnificativă de informaţii arată cum regimul sirian a folosit arme chimice în zona Duma din Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, pe 7 aprilie 2018. Informaţiile noastre sunt confirmate de mai multe surse", a anunţat Casa Albă, la scurt timp după ce Donald Trump a ordonat raiduri aeriene în Siria.

"Această concluzie este bazată pe descrieri ale atacului din mai multe surse media, a simptomelor  victimelor, videoclipuri şi imagini cu două bombe-butoi şi informaţii credibile care indică o coordonare dintre oficialii militari sirieni înainte de atac”, se mai arată în comunicat.

Masa este noua imagine simbol a războiului din SiriaVezi 3 imagini în Galerie

Casa Albă susţine că atacul din Duma face parte dintr-o ofensivă a regimului asupra zonei controlate de rebeli şi că elicopterele regimului au putut fi văzute cum lansau "bombe-butoi".

"Mai multe elicoptere ale guvernului sirian au putut fi văzute deasupra oraşului Duma pe 7 aprilie, martorii vorbind despre un elicopter de tip Mi-8, despre care se ştie că a decolat de la baza aeriană a regimului sirian, Dumayr. Mai mulţi martori oculari confirmă că bombele-butoi au fost lansate de aceste elicoptere, o tactică folosită pentru a ataca civilii în timpul războiului. Fotografii arată că bombele-butoi lansate asupra Douma sunt similare cu cele folosite anterior de regim", se mai precizează în comunicat.

Casa Albă a concluzionat că "aceste bombe au fost folosite cel mai probabil într-un atac chimic".