Pe de altă parte însă, Guvernul abia învestit capătă tot mai multă legitimitate. Rusia s-a arătat nerăbdătoare să colaboreze cu noua putere de la Chişinău, la doar o zi după ce Uniunea Europeană a făcut acelaşi lucru.

În schimb, ministrul român de Externe refuză să-l recunoască oficial. Iar tabăra oligarhului Vladimir Plahotniuc nu renunţă la luptă.

Articolul continua dupa recomandari

Nemulţumit că a fost îndepărtat de la putere, Partidul Democrat promite să-l înlăture definitiv pe preşedintele Igor Dodon.

Teodor Meleşcanu, ministrul român de externe: Eu cred că singura soluţie este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate de pe 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare.

Ministrul Afacerilor Externe român face opinie separată de oficialii Uniunii Europene, de cei ai statelor unite şi chiar de cei ai Rusiei care au recunoscut noul Guvern de la Chişinău. Teodor Meleşcanu spune însă că e o părere personală.

Între timp, la Chişinău, lupta se dă pe toate fronturile.

Igor Dodon, preşedintele suspendat al Republicii Moldova: O variantă pe care o iau în calcul ei ca să scape de Dodon este lichidarea fizică. Şi nu vreau să sperii pe nimeni. Eu înţeleg, sunt conştient de ce se pregătesc! Ştiu cu cine avem de a face! Nu voi ceda, voi merge până la capăt!

Premierul Maia Sandu a ţinut şedinţa de Guvern în sediul Parlamentului.

Maia Sandu, noul premier al Republicii Moldova: Vreau să spun din start că acest Executiv va guverna ţara pe baza valorilor europene fundamentale: democraţia, demnitatea umană, libertatea.

Sediul Guvernului din Chişinău este de nepătruns. Sute de jandarmi au înconjurat clădirea pentru a se asigura că noul Executiv numit sâmbătă nu se poate reuni acolo. 

Forţele de ordine sunt înarmate până-n dinţi şi au sprijinul a sute de manifestanţi.

Mobilizaţi de Partidul Democrat, oamenii protestează în faţa principalelor instituţii ale statului.

Situaţia a devenit şi mai tensionată după ce o televiziune de la Chişinău a prezentat imagini compromiţătoare cu preşedintele suspendat, Igor Dodon. Recunoaşte că partidului său a fost finanţat cu bani din Rusia.

Victimă a crizelor politice repetate, Republica Moldova ar putea fi bulversată multă vreme din cauza lipsei de consens a partidelor, avertizează analiştii politici.