Reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris va dura între 10 și 15 ani, spun experții francezi de la federația constructorilor specializați în restaurarea monumentelor istorice. Ei estimează, de asemenea, că va fi nevoie de sute de milioane de Euro pentru restaurare.

Într-o conferință de presă, unul dintre cei doi președinți ai Grupului de Companii pentru Restaurarea Monumentelor Istorice a estimat că reconstrucția catedralei va fi de lungă durată.

Articolul continua dupa recomandari

"Restaurarea va dura între 10 și 15 ani, e un termen rezonabil, cred eu", a spus Frederic Letoffe.

Președintele federației de constructori a respins astfel varianta înaintată de un fost ministru francez al culturii, Jack Lang, care înaintase un termen de 3 ani pentru reconstruire. Potrivit Le Figaro, Frederic Letoffe a explicat și complexitatea procesului de refacere a catedralei Notre Dame.

”Înainte de reconstrucție, trebuie să securizăm situl și va însemna foarte multă muncă”, a declarat Letoffe.

El a susținut că va fi nevoie de ridicarea unei umbrele care să protejeze de fenomenele meteo catedrala, care deja a fost afectată de cantități uriașe de apă, din operațiunea de stingere a focului. Cât despre costuri, Letoffe s-a ferit să menționeze o sumă exactă, spunând că va fi nevoie de sute de milioane de Euro. Se pare însă că finanțarea nu va fi o problemă, pentru că, deja în 24 de ore, s-au strâns peste 700 de milioane de Euro din donații.