Proteste violente în Paris. Peste 400 de mii de oameni au ieşit, ieri, în stradă, în mai multe oraşe din Franţa, nemulţumiţi de reformele legislative pe piaţa muncii susţinute de preşedintele Emmanuel Macron.

Manifestaţiile ce au început paşnic au luat o întorsătură violentă, după ce mai mulţi tineri mascaţi au atacat cu sticle forţele de ordine din Paris. Poliţiştii au fost nevoiţi să folosească gazele lacrimogen.

Articolul continua dupa recomandari

Oamenii au protestat faţă de noile reforme care vor flexibiliza Codul Muncii. Ele prevăd un regim mai permisiv pentru angajatori, iar francezii sunt de părere că acest lucru va duce la nesiguranţa locului de muncă şi chiar la creşterea şomajului. 

"Nicio reformă care a distrus reforma pieţei muncii, din nicio altă ţară, nu a schimbat rata şomajului. Acestea generează precaritate, creează munca ocazională, nu rezolvă problema şomajului sau a slujbelor stabile, o slujbă pe care o persoană se poate baza pentru a-şi construi viaţa", a spus Philippe Martinez, liderul sindicatului organizator.

Măsurile vor intra în vigoare, pe 22 septembrie, dar protestatarii promit să se întoarcă în stradă. 

Însă, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că nu renunţă la planurile sale. Liderul de la Elysee a promis că nu va ceda "leneşilor, cininicilor şi nici extremiştilor". Declaraţie care i-a revoltat pe protestatarii care au scris pe pancarte mesaje precum" Leneş în grevă" sau "Leneş în stradă".