Proteste violente au izbucnit la Betleem, după ce președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, informează Reuters.

Preşedintele SUA Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, marcând o ruptură spectaculoasă cu predecesorii săi şi ignorând puternicele avertismente ale liderilor din regiune şi nu numai, care se tem de un val de violenţe în Orientul Mijlociu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o ”zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Articolul continua dupa recomandari

”Este timpul să se recunoască oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului”, a declarat el într-o scurtă alocuţiune, la Casa Albă, în cursul căreia a insistat asupra voinţei sale de a recunoaşte pur şi simplu ”o realitate”.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat că decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului va deschide ”porţile infernului intereselor americane în regiune”, relatează şi AFP.

Purtător de cuvânt al Angelei Merkel: Guvernul german nu susţine decizia lui Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Guvernul german nu susţine decizia lui Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, conform CNN.

Merkel, despre decizia lui Donald Trump cu privire la Ierusalim: "Guvernul Federal nu susţine această decizie, pentru că statutul Ierusalimului trebuie negociat în contextul soluţiei celor două state", a scris Seibert pe Twitter.

Ţările arabe, Europa şi ONU nu acceptă recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului

Statele din Orientul Mijlociu au condamnat recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului ca fiind o mişcare periculoasă într-o regiune instabilă, iar palestinienii au declarat că Washingtonul. îşi abandonează rolul de mediator, notează Reuters.Statele din Orientul Mijlociu au condamnat recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului ca fiind o mişcare periculoasă într-o regiune instabilă, iar palestinienii au declarat că Washingtonul. îşi abandonează rolul de mediator, notează Reuters.

Aliaţi importanţi ai SUA au contestat decizia preşedintelui american, care este în opoziţie faţă de o politică internaţională faţă de Ierusalim care durează de decenii.

Franţa a respins decizia „unilaterală” şi a făcut apel la calm în regiune.

Regatul Unit al Marii Britanii consideră că mişcarea nu va ajuta eforturile pentru pace şi că Ierusalimul ar trebui împărţit între Israel şi un stat viitor palestinian.