Reacţii dure după ce Donald Trump a semnat decretul de instaurare a stării de urgenţă naţională ca să obţină finanţare pentru zidul de la graniţa cu Mexicul. Experţii îl avertizează pe liderul de la Casa Albă că a încălcat grav procesul democratic. Sute de oameni au protestat faţă de decizia preşedintelui chiar la Turnul Trump din New York. 

Aşa cum au avertizat că o vor face în cazul în care va fi declarată starea de urgenţă, democraţii au început să pregătească deja un atac în justiţie împotriva preşedintelui american.

Articolul continua dupa recomandari

Xavier Becerra, procurorul General al Californiei: Ne vom folosi de fiecare argument care ne este pus în faţă prin această declaraţie lipsită de temei ca să ne asigurăm că vom proteja nu doar oamenii, ci şi legile.

Trump mizează totuşi pentru o soluţie în favoarea sa la Curtea Supremă de Justiţie, unde conservatorii sunt majoritari. Între timp, o comisie din Camera Reprezentanţilor va investiga decretul, iar specialiştii sunt de părere că liderul de la Casa Albă subminează procesul democratic.

Nici rezidenţii de la graniţa Mexicului cu Statele Unite nu sunt de acord cu ordinul preşedintelui.  Casa Albă transmite însă că preşedintele a acţionat legal.

Sarah Sanders, purtator de cuvant al Casei Albe: Preşedintele a avut pe deplin autoritatea pentru a face asta şi cu siguranţă a fost datoria sa constituţională să protejeze poporul.

Trump a decretat urgenţă naţională construcţia zidului, după ce în proiectul bugetului federal votat în Congres i s-au oferit doar 1,3 miliarde de dolari pentru securitatea graniţelor, sumă de aproape 4 ori mai mică decât cea solicitată.