Un primar din Sicilia a devenit vedetă în toată lumea, după ce a postat un mesaj de revoltă față de italienii care nu respectă regulile. Azi, în exclusivitate pentru Observator, politicianul face apel la români. În dialog cu Sonia Simionov ne spune ce să facem ca să nu ajungem ca Italia. 

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Mulţi dintre voi aţi scris mesaje cu "Totul va fi bine". Cum va fi totul bine dacă noi ieşim în fiecare zi la cumpărături? Cum să fie totul bine dacă acum mulţi mă întreabă dacă pot alerga pe afară, pentru că sunt stresaţi! Unde e coerenţa? Unde e respectul? Faţă de noi şi faţă de alţii! 

Articolul continua dupa recomandari

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Mesajul meu era unul adevărat. Era un mesaj pentru inimile oamenilor, nu era nimic pregătit. A devenit viral în toată lumea din aceste motive.

Sonia Simionov, reporter Observator: Da, am văzut, e chiar viral. 

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Da, pentru că numai în Italia are 40 de milioane de vizualizări. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Noi suntem acum în situația Italiei de acum 2-3 săptămâni. A fost decretată starea de urgență, acum o săptămână. Dar ... a rămâne în casă este doar la nivel de recomandare.

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Nu e o obligație?

Sonia Simionov, reporter Observator: Nu. Nu e o obligație. 

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Dacă închideți, dacă blocați acum, e mai bine! O luați înainte, în sensul că preveniți. Pentru că în 10-15 zile, scuză-mă, va fi groaznic. Sfătuiesc autoritățile din România să restrângă cât mai mult drepturile prin obligații pentru că numai așa pot fi salvate vieți. E în interesul tuturor. Nu se mai poate pierde timp. Nu se mai poate pierde timp!

Sonia Simionov, reporter Observator: Acum, în Italia, este obligatoriu să stai în casă sau e la nivel de recomandare?

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Nu, ai voie să ieși doar să cumperi de mâncare. Altfel nu ai voie deloc. Plimbarea câinelui se poate doar în fața blocului. Se poate ieși doar pentru a merge la farmacie sau necesități alimentare.

Sonia Simionov, reporter Observator: În clipul de ieri spuneați că toată lumea în Italia spune: "Va fi totul bine! Va fi totul bine!". În România e la fel. Avem aceste hârtii pe care scriem: totul va fi bine. Dar trebuie să rămânem în casă, nu? Trebuie să facem ceva...

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Ca să fie totul bine trebuie să stăm în casă. Nu trebuie să ieșim. Nu trebuie să ne plimbăm. Dacă nu, nu va fi totul bine. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Aceasta este realitatea... 

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Trebuie să stăm în casă! În casă! În casă! Neapărat!

Gianfilippo Bancheri, primarul localității Delia, Italia: Salut toți românii și pe cei care sunt în Italia, mulți sunt prietenii noștri. Din acest motiv țin să vă spun: trebuie să stați în casă! Trebuie să stați în casă. Uitați-vă la televizor, luați exemplu din cum acționează celelalte state, pentru că virusul vine oricum! Nu ocolește pe nimeni. Ajunge oriunde, e chestiune de timp. Cu cât stăm mai mulți în casă, cu atât ne e mai bine.