Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil, cel acuzat de preşedintele turc Recep Erdogan că se află în spatele tentativei de puci împotriva sa, neagă implicarea în evenimentele din Turcia şi condamnă "în cei mai duri termin" lovitura de stat, spunând că guvernele se schimbă democratic, nu prin forţă.

Fethullah Gulen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan, se află în exil în SUA şi a fost indicat de preşedintele turc ca fiind în spatele tentativei de lovitură de stat.

Articolul continua dupa recomandari

"Condamn în cei mai duri termini tentativă de lovitură de stat militară din Turcia. Guvernarea trebuie câştigată prin alegeri libere şi corecte, nu prin forţă", a spus acesta, într-o declaraţie de presă transmisă New York Times, informează cotidianul.

Vezi 1 imagini în Galerie

"Mă rog la Dumnezeu pentru Turcia, pentru cetăţenii turci şi pentru toţi cei aflaţi în Turcia ca această situaţie să fie rezolvată paşnic şi rapid. Ca cineva care a suferit sub mai multe puciuri militare în ultimii 50 de ani, este cu atât mai insultător să fiu acuzat că am vreo legătură cu o astfel de tentativă. Resping categoric astfel de acuzaţii", mai spune Gulen.

Premierul turc a declarat în timpul nopţii că tentativa de lovitură de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de mişcarea loială clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, deşi gruparea acestuia a condamnat-o.

Alianţa pentru Valori Împărtăşite (AfSV), o grupare non-profit cu legături cu clericul de opoziţie Gulen, a dat publicităţii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitur de stat.

“Condamnăm orice intervenţie a armatei în politica internă a Turciei", se arată în comunicat.

Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a acuzat în repetate rânduri susţinătorii lui Gulen că vor îl îndepărteze cu forţa de la putere.

Sursa: News.ro