Preşedintele Venezuelei susţine că a fost ţinta unei tentative de asasinat, în timpul discursului pe care l-a susţinut de ziua armatei, la Caracas. Nicolas Maduro acuză că a fost vizat de "un atac cu drone explozive" şi susţine că atentatul ar fi fost pus la cale de Columbia. 7 soldaţi au fost răniţi.

Incidentul a fost transmis în direct, de televiziunea din Venezuela. Preşedintele Nicolas Maduro susţinea un discurs la o uriaşă ceremonie care marca Ziua Armatei.

Articolul continua dupa recomandari

"Tentativa de asasinat" a Preşedintelui Venezuelei, transmisă în direct

O serie de explozii a întrerupt discursul Preşedintelui Venezuelei, care se afla la tribuna oficială alături de soţie, de oficiali guvernamentali şi liderii militari ai ţării. Nicolas Maduro e văzut când îşi ridică privirile spre cer, în timp ce gărzile de corp îl înconjoară şi încearcă să îl protejeze.

Brusc, transmisia televiziunii naţionale din Venezuela se mută de la tribuna oficială către piaţa în care erau desfăşurate trupele participante la ceremonie. Soldaţii sunt văzuţi fugind panicaţi din formaţie în momentul în care s-au auzit explozii.

O altă înregistrare video, filmată cu o cameră dintr-un alt unghi, arată însă întreaga scenă de la tribuna oficială. Nicolas Maduro este scos de bodyguarzii care-l protejau cu propriile trupuri.

În rândul oficialilor nu s-au înregistrat victime. 7 soldaţi au fost însă răniţi.

Nicolas Maduro: atentatul a fost pus la cale de Columbia

După presupusa tentativă de asasinat de la cea de 81-a aniversare a armatei venezuelene, Nicolas Maduro a ieşit la rampă din nou, cu un discurs acuzator. El a susţinut că a fost vizat de un "atac cu drone explozive". Potrivit liderului de la Caracas, complotul ar fi fost orchestrat de Columbia, cu sprijinul unor "elemente" din SUA şi pus în practică de opoziţia de extremă dreaptă din Venezuela.

"Aceasta a fost o tentativă de a mă ucide! Astăzi, au încercat să mă asasineze. Nu avem niciun dubiu că atentatul a fost pus la cale de membrii extremei drepte din Venezuela, care au fost ajutaţi de membrii extremei drepte din Columbia, şi că preşedintele columbian Juan Manuel Santos se află în spatele acestui atac", a declarat Nicolas Maduro.

Columbia a negat însă orice fel de implicare. Ministrul Comunicaţiilor din Venezuela, Jorge Rodriguez, a lansat în schimb acuzaţiile de tentativă de asasinat doar asupra extremei drepte venezuelene.

Preşedintele Venezuelei, liderul unui regim autoritar

Venit la putere în 2013, după moartea predecesorului său Hugo Chavez, Nicolas Maduro este acuzat că se află în fruntea unui regim autoritar care a luat măsuri anti-democratice, acuzat de grave încălcări ale drepturilor omului.

Situaţia economică a ţării s-a deteriorat alarmant în ultimii ani, în ciuda resurselor petroliere ale ţării. Venezuela se confruntă astfel cu o gravă criză economică, pentru care opoziţia îi face responsabili pe Nicolas Maduro şi guvernul său. Preşedintele Venezuelei susţine însă că factorii externi, precum Columbia sau Statele Unite încearcă să destabilizeze ţara. De altfel, Maduro a acuzat de complot SUA în repetate rânduri.

Confruntat cu o opoziţie în creştere în ţară, liderul Venezuelei a mai fost martorul unor evenimente similare celui produs de Ziua Armatei. În 2017, un elicopter militar a atacat Curtea Supremă a ţării. La bord era un pilot care a făcut apel populaţiei să se răzvrătească împotriva guvernului Preşedintelui Maduro.