La doar 16 ani, o adolescentă care luptă împotriva încălzirii globale ar putea deveni cea mai tânără laureată din istorie a premiului Nobel pentru Pace.

Ea a inspirat numeroase proteste pentru prevenirea şi combaterea schimbărilor climatice şi are şansa să câştige premiul oferit în trecut lui Nelson Mandela, Dalai Lama şi Barack Obama.

Articolul continua dupa recomandari

Greta Thunberg, nominalizată la premiul Nobel pentru Pace

Hotărâtă să îşi facă glasul auzit, Greta Thunberg a renunţat, în septembrie 2018, să mai meargă la cursuri.

Timp de trei săptămâni, a protestat în faţa Parlamentului suedez, iar în decembrie a susţinut un discurs chiar la sediul ONU de la Geneva.

"Nu eşti niciodată prea mic pentru a face diferenţa. Biosfera este sacrificată pentru ca oameni bogaţi din ţări ca a mea să poată trăi în lux", a spus adolescenta într-un discurs.

Adolescenta a inspirat sute de mii de elevi de pe mapamond să ceară măsuri concrete care pot stopa  încălzirea globală.

Astăzi, adolescenţi din 90 de ţări au renunţat la cursuri şi au ieşit în stradă cu o singură dorinţă.

Vor ca oamenii politici să acţioneze pentru ca planeta să nu piară din cauza poluării. Greta Thunberg este liderul lor.

Campania pentru mediu îi ocupă cea mai mare parte a timpului

Nominalizată de trei membri ai Parlamentului norvegian la premiul Nobel pentru Pace, Greta Thunberg a susţinut până acum zeci de discursuri şi a fost invitata multor emisiuni televizate, dar adolescenta are şi alte preocupări, cum ar fi să meargă la şcoală, să-şi facă temele sau să-şi plimbe câini.

Cea mai tânără câştigătoare a premiului Nobel pentru Pace este Malala Yousafzai, din Afganistan. Împuşcată de talibani pentru că susţinea educaţia femeilor, ea a primit prestigioasa distincţie în 2014, pe când avea doar 17 ani.