La aproape 24 de ore de la închiderea urnelor, suspansul persistă în Israel. Niciunul dintre marile partide de pe scena politică nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a forma guvernul. După numărarea a peste 90 la sută din voturi, actualul premier, Benjamin Netanyahu, este în dezavantaj, iar şansele lui de a obţine un al cincilea mandat sunt puse sub semnul întrebării.

În ciuda optimismului afişat, Benjamin Netanyahu a pierdut pariul politic făcut atunci când a convocat alegeri anticipate. Premier din 2009 până în prezent, spera să transforme legislativele într-un referendum care să îi confirme influenţa. 

Articolul continua dupa recomandari

Israelienii l-au contrazis în două rânduri. În aprilie, ca şi acum, partidul Likud a fost departe de majoritatea necesară pentru a forma guvernul. Nici locurile câştigate de aliaţii tradiţionali, extrema dreaptă şi ultra-ortodocşii, nu sunt suficiente pentru a-i asigura cele 61 de locuri în Parlament.

Miza este uriaşă pentru Benjamin Netanyahu. Victoria l-ar transforma în cel mai longeviv premier israelian din istorie, dar l-ar proteja şi de dosarele de corupţie în care este anchetat. 
Premierul israelian este acuzat că a promovat interesele mai multor oameni de afaceri în schimbul unor cadouri de sute de mii de dolari. Ar fi încercat şi să cumpere articole favorabile în două publicaţii. 

Electoratul i-a dat mai mult credit rivalului său - un fost general cu origini româneşti - Benny Gantz. Ca număr de voturi, partidul fostului şef al forţelor armate l-a depăşit pe cel al lui Netanyahu. 

Preşedintele va alege candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru postul premier. Acesta va avea la dispoziţie şase săptămâni pentru a forma un guvern, dar negocierile se anunţă dificile. Specialiştii prezic un nou scrutin.