Un paraşutist român a murit în Alpii Italieni, sub ochii prietenilor săi, în urma unui salt eşuat. Rudolf Ivan avea 40 de ani şi practica base jumping. Acesta este un sport extrem de periculos care a ucis zeci de oameni în ultimii ani. Practic, este o săritură în gol de la un punct fix, de pe o clădire, o antenă sau o creastă muntoasă. La o asemenea înălţime, care poate fi de doar câteva sute de metri, o secundă poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Rudolf Ivan. Rudi, cum îi spuneau prietenii. La 40 de ani, a murit aşa cum a trăit. În zbor, pentru adrenalină.  

Articolul continua dupa recomandari

Daniel Radu, prieten: Era un om extraordinar. Era foarte de viaţă, era foarte săritor. Noi aveam un stil de viaţă, eram cei cinci muşchetari.

Acum, au rămas patru. Rudi a sărit ieri pentru ultima dată. De pe Vârful Becco dell'Aquilla, "Cioc de Vultur", din Alpii Italieni. Altitudine: 1.732 de metri. Unul dintre cele mai căutate locuri din Europa pentru Base Jumping.

Ionuţ Riteş, paraşutist, multiplu campion: Base jumpingul e un sport extrem, ultra extrem. În base jump nu există o paraşută de rezervă, practic vorbim de o singură şansă când te arunci. O a doua nu există.

Rudi era cu trei prieteni pe vârful Alpilor Italieni. Toţi români. Săritura ar fi fost executată conform planului, doar că, în aer, ceva s-a întâmplat. Lui Rudi nu i s-a deschis paraşuta aşa cum ar fi trebuit. A căzut peste 150 de metri în gol. Impactul cu stâncile l-a ucis pe loc.

Ionuţ Riteş, paraşutist, multiplu campion: Când vorbim de o lansare de la 150 de metri - în care în 6 secunde ajungi jos - nu ai timp nici de un Tatăl Nostru, nici de trei expiraţii, de nimic. E un risc asumat, putem vorbi de o nebunie.

De-a lungul timpului, zeci de sportivi din toată lumea au murit în accidente similare. Mulţi, chiar pe vârful unde s-a stins şi Rudi, un loc pe cât de frumos, pe atât de periculos. 

Trupul sportivului român a fost recuperat ieri, dintre stânci, de salvamontiştii italieni. În memoria lui, prietenii cu aceeaşi pasiune vor face un Campionat de sărituri care să-i poarte numele.