Fostul cardinal Bergoglio este banuit de colaborare cu regimul militar care a condus Argentina in anii '70.

Articolul continua dupa recomandari

Dupa ce s-a rugat in singuratate, intr-o bazilica din Roma, Papa Francisc a celebrat, impreuna cu cardinalii, prima liturghie de la alegerea sa, in Capela Sixtina. El a indemnat Biserica sa nu se departeze de la menirea sa si de la spiritul Evangheliilor.

Astazi, Papa se intalneste cu ziaristii acreditati la Vatican, dupa ce va lua parte, la pranz, la o noua intrunire a Colegiului Cardinalilor. Inaltii prelati nu-si ascund admiratia pentru noul lor Suveran Pontif, care i-a cucerit atat prin modestie cat si prin simtul umorului.

Papa Francisc locuieste, deocamdata, tot in resedinta cardinalilor de la Vatican, dupa ce, spre a da un exemplu pozitiv, a platit, din banii proprii, cazarea din zilele dinaintea alegerii sale.

Ca o dovada a popularitatii Papei, comerciantii din Roma ofera, deja, suveniruri cu chipul sau, iar acestea sunt foarte cautate.

Nu toata lumea are, insa, aceeasi buna parere despre Papa Francisc, nici macar in Argentina, unde alegerea sa a fost primita cu entuziasm. Unii activisti pentru drepturile omului il acuza ca, in 1976, cand era superiorul ordinului iezuit, nu a intervenit pentru eliberarea unor calugari arestati de regimul militar de atunci.

Actualul Papa a explicat ca iezuitii arestati au fost eliberati chiar la interventia sa. Militantii amintesc, de asemenea, ca el a pornit un asa-numit "razboi divin" impotriva casatoriilor intre homosexuali, care au fost, totusi, legalizate in Argentina.