Conform Huffington Post, Bergoglio era un oficial de rang inalt in Societatea Iisus din Argentina, in momentul in care in Argentina a fost instalata dictatura militara.

In 1976, doi preoti, Orlando Yorio si Francisco Jalics, au fost rapiti de marina. La cinci luni de la disparitie, cei doi au fost gasiti drogati si pe jumatate dezbragati, pe un camp.

Articolul continua dupa recomandari

Se pare ca au fost eliberati dupa ce cardinalul Bergoglio a tinut o slujba in casa dictatorului Jorge Videla si l-a implorat sa le salveze viata. In 2005, Actualul papa a fost acuzat de implicare in aceasta rapire.

Potrivit Reuters, guvernul militar i-a arestat pe cei doi preoti din cauza ca lucrau in cartierele sarace din Argentina. Un purtator de cuvant al lui Jorge Bergoglio a declarat atunci ca acuzatiile sunt niste zvonuri vechi.

Preotul Orlando Yorio a sustinut ca Papa Francisc, practic, i-a predat armatei deoarece a negat ca le-ar fi aprobat activitatile. Celalalt preot rapit a refuzat sa comenteze pe acest subiect si s-a mutat intr-o manastire din germania.

Papa a depus marturie in 2010, dupa ce a refuzat de doua ori sa apara in fata instantei. Cu toate acestea, raspunsurile sale au fost evazive.

Foto: Hepta