Ce construiesc chinezii pentru ei e sfant. Iar de cand cu boom-ul economic si imobiliar al tarii, constructorii s-au gandit ca stilul traditional chinezesc e prea mult. Asa ca s-au apucat sa copieze nu doar stiluri arhitectonice sau cladiri emblematice, ci orase intregi.

Articolul continua dupa recomandari

A inceput cu imbracamintea si cu incaltarile. De multe ori, cu o litera schimbata din numele original, produsele Made in China nu difera cu nimic de originale.

Ca sunt peste un miliard si jumatate de chinezi nu mai este un secret pentru nimeni. Acum, problema vine din directia imobiliara. Toate aceste suflete trebuie sa locuiasca undeva. Asa ca in ultimii ani, cand tot globul se balacea in apa statuta a crizei economice, in tara Fluviului Galben se construia de zor. Orase peste orase. Se estimeaza ca intr-un singur an, chinezii au construit orase cat sa acopere toata suprafata Spaniei de doua ori.

Cum directia inspre care tinde China are mai mult de-a face cu modernul decat cu traditionalul, arhitectii chinezi s-au cam saturat sa reiventeze roata la fiecare cladire. Asa ca au ales calea cea mai usoara. Au copiat. Nu doar modele de arhitectura sau forme de cladiri, ci orase intregi.

Venetia si ale ei canele pe care le priviti nu sunt canalele originale si nici nu sunt in Venetia. Este o suburbie a Shanghai-ului. Iar aceasta suburbie tipic americana, cu case in stil Tudor nu este in Statele Unite.

Si sa nu va ganditi ca asiaticii construiesc aceste orase ca un tribut adus originalelor. Nici pe departe. Chinezii construiesc aceste orase ca un tribut adus chinezilor. Sub sloganul "Nu vom fi niciodata pe locul doi", China vrea sa demonstreze ca poate mai mult decat copii proaste, ieftine si kitschoase ale originalelor. China a dus cultura copiatului la un cu totul alt nivel.