O localitate din regiunea arctică a Rusiei a declarat stare de urgență, în urma unei invazii a urșilor polari. Animalele au devenit agresive și pătrund în instituții și gospodării.

Urșii, peste 50 de la număr, se plimbă în voie prin îndepărtatul arhipelag Novaya Zemlya, unde trăiesc aproximativ 3.000 de cetățeni. Începând cu luna decembrie a anului trecut, animalele vizitează constant localitatea Belushya Guba, cea mai mare din regiune, iar viața oamenilor a devenit un chin. 

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit Daily Mail, localnicii se tem să mai iasă din case. "Părinții sunt îngrijorați să-și lase copiii să meargă la școli sau grădinițe", a declarat un oficial din administrația locală. 

Urșii sunt peste totVezi 2 imagini în Galerie

"Au fost cazuri când animalele sălbatice au avut un comportament agresiv, au atacat oameni și au pătruns în locuințe sau instituții", a mai precizat acesta. 

În localitate sunt constant între șase și zece exemplare, iar cetățenii sunt fugăriți atunci când se aventurează pe străzi. De altfel, urșii au pătruns înclusiv într-o garnizoană militară.

Moscova a interzis împușcarea urșilor

În ciuda asaltului, rezidenții au fost atenționați că vor fi aduși în fața justiției dacă împușcă urșii, deoarece aceștia sunt considerați pe cale de dispariție. 

Un apel către Moscova, pentru a se permite uciderea câtorva animale, s-a lovit de un refuz din partea reponsabililor cu protecția animalelor. În schimb, o echipă de specialiși a fost asamblată și trimisă în zonă, pentru a găsi soluții alături de localnici. 

Oficialii din Belushya Guba se plâng că patrulele auto au devenit ineficiente, deoarece urșii polari s-au obișnuit cu ele și nu le mai consideră un pericol. Nici de câini nu se mai sperie, în ultima perioadă.

Potrivit sursei citate, animalele, afectate de fenomenul încălzirii globale, sunt nevoite să petreacă mai mult timp pe uscat, în habitatul uman, pentru a găsi mâncare.

Arhipelagul invadat de urși a fost folosit de Uniunea Sovietică, în timpul Războiului Rece, pentru testarea armelor nucleare.