La peste şapte decenii de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, opt criminali de război naziști continuă să locuiască în Germania. Potrivit datelor anchetatorilor germani, cel mai vârstnic criminal de război nazist are aproape 100 de ani.

Jens Rommel, directorul agenţiei germane pentru investigarea crimelor comise de regimul nazist, a declarat că printre suspecţi se numără patru bărbaţi şi patru femei, care au lucrat în timpul războiului în cadrul lagărului de concentrare Stutthof, situat în apropierea localităţii poloneze Gdansk.

Articolul continua dupa recomandari

Agenţia germană a documentat moartea a mii de persoane, ca urmare a acţiunilor celor opt suspecţi nazişti identificaţi. Aceste documente au fost depuse la mai multe procuraturi din Germania, scrie digi24.

În timp ce bărbaţii lucrau drept gardieni la lagărul de concentrare, femeile erau dactilografe sau operatoare pentru centrala telefonică a lagărului.

În ultimii ani, anchetatorii germani şi-au îndreptat atenţia spre identificarea persoanelor care au deţinut poziţii mai puţin importante în lagările naziste, dar care au jucat un rol esenţial în uciderea a peste 2,7 milioane de persoane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cei opt criminali de război nazişti au vârste cuprinse între 89 şi 98 de ani.