Doctorul Ramani Durvasula, de la Universitatea din California, a dorit sa-l studieze indeaproape, asa ca l-a invitat pe Isao in Statele Unite. Japonezul a acceptat invitatia, mai ales ca era pentru prima data cand punea piciorul pe continentul american. Iar ca bonus, testul urma sa aiba loc la Hollywood.

Articolul continua dupa recomandari

Zis si facut. Doctorul in psihologie, impreuna cu un reporter dotat cu o camera speciala, l-au invitat pe samurai pe un teren de baseball. Isao a primit sarcina de a taia in doua o minge lansata cu o viteza de peste 100 de km la ora, de la o distanta de 15 metri. Japonezul nu a avut nicio problema in a-si duce misiunea la bun sfarsit.

Apoi, samuraiul a fost proptit in fata unui computer si i s-a spus sa priveasca ecranul pe care apareau tot felul de numere si sa apese pe spacebar valoarea cifrei. Aici nu a fost exceptional, desi a avut o viteza mult mai mare decat a majoritatii oamenilor.

Proba de foc, la propriu, a avut loc pe un poligon de tragere. Machii a fost pus sa taie in doua un proiectil tras in directia sa de la o distanta de 21 de metri. Prima incercare a fost un semi-succes. Isao a reunit doar sa devieze bila de metal. Dar onoarea nu i-a permis sa lase testul pe jumatate rezolvat. A repetat experimentul, iar de data aceasta a reusit sa taie proiectilul.

Asadar, are puteri supranaturale sau nu are? Doctorul american nu spune nici ca da, nici ca nu. In schimb, a ajuns la o concluzie foarte importanta. Isao Machii nu vede ce trebuie sa loveasca. El simte in avans. Anticipeaza ce urmeaza sa taie cu katana, ceea ce, intr-adevar, este neobisnuit.

Marea majoritatea a oamenilor reuseste sa prinda un obiect doar daca este aruncat cu o viteza rezonabila, de la o distanta mare, astfel incat sa-i poata vedea traiectoria. Jucatorii de baseball reusesc sa loveasca mingile aruncate cu viteza foarte mare, dar aici e vorba despre ani lungi de antrenamente si nicidecum despre vreo perceptie iesita din comun.