Cazurile de coronavirus înregistrate în Italia reprezintă un mister atât pentru autoritățile locale, dar și pentru Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre directorii OMS spune că legăturile între aceste cazuri și situația din China sunt o incertitudine.

”Ceea ce mă îngrijorează în situația din Italia e că nu toate cazurile înregistrate par să aibă o istorie epidemiologică clară, care ar însemna o legătură cu călătorii în China sau contacte cu alte cazuri confirmate”, a declarat Hans Kluge, director în OMS Europa.

Articolul continua dupa recomandari

Într-un interviu pentru La Repubblica, Hans Kluge a spus că a discutat cu autoritățile italiene despre evoluția situației din Peninsulă. Pentru el, răspândirea coronavirusului în nordul Italiei nu e o surpriză.

”Am observat deja asta în alte țări, în afară de China. Dar acum e foarte important să înțelegem cu se produc aceste evenimente, pentru a identifica și urmări infecțiile. Autoritățile sanitare italiene trebuie să se concentreze asupra acestui aspect”, a spus Kluge.

Oficialul s-a arătat însă îngrijorat asupra cazurilor de coronavirus care par să nu aibă legături cu China.

”Numărul mic de cazuri din afara Chinei ne-a oferit până acum oportunitatea de a reduce răspândirea la nivel internațional. Acum, deși cazurile din alte țări rămân relativ puține, începem să ne îngrijorăm asupra numărului de infecții care nu au legături clare cu călătoriile în China sau cu persoane care deja au fost infectate. Asta ne reduce libertatea de acțiune, dar îngrădirea bolii e încă posibilă, atât timp cât suntem pregătiți în mod adecvat, în special în țările cu sisteme de sănătate vulnerabile. Dar comunitatea internațională încă nu acționează în această direcție”, a transmis oficialul OMS.

Cauza răspândirii coronavirusului în Italia e un mister pentru autoritățile locale, după ce persoana care a fost identificată inițial drept pacientul zero, s-a dovedit în urma testelor, că nu a fost purtătoare de coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 41 de ani, un manager italian care s-a întors de la Shanghai pe 21 februarie.

În schimb, pacientul 1, un tânăr de 38 de ani din Codogno, primul caz confirmat de coronavirus, a intrat în contact în perioada 18 – 19 februarie cu mai multe persoane din Lombardia. Medicii italieni spun însă că nu există legături însă între pacientul 1 și cazurile înregistrate până acum în regiunea Veneto, a căror cauză, până în acest moment, reprezintă un mister.