Social democrații comisarului european Frans Timmermans au câștigat alegerile pentru Parlamentul European din Olanda. Partidul Laburist este pe primul loc, conform exit-pollului prezentat de televiziunea națională NOS și are cele mai multe mandate de europarlamentar, adică 5.

Conform exit-pollului, Pvda, Partidul Laburist condus de Frans Timmermans a obținut 18% din voturi. Pvda va lua astfel 5 dintre cele 26 de mandate de europarlamentar ale Olandei.

Articolul continua dupa recomandari

Pe locul al doilea la alegerile europarlamentare din Olanda e VVD, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, al Premierului Mark Rutte, care a obținut 15% din voturi.

Creștin-democrații de la CDA au aproximativ 12,3% din voturi și vor avea tot 4 mandate. Conservatorii de la FvD – Forumul pentru Democrație au luat 11% din voturi și vor avea 3 mandate, la fel ca și verzii de la GroenLinks, care au avut 10,5% din voturi.

Uniunea Creștină a întrunit 8% din voturi, având astfel 2 mandate de europarlamentar, arată exit-pollul televiziunii naționale NOS.

PVV, Partidul Libertății condus de Geert Wilders, e văzut ca marele pierzător al scrutinului, obținând doar 4,1% din voturi și doar un mandat de europarlamentar, față de 4 la alegerile din 2014.

Prezența la vot la alegerile europarlamentare din Olanda a fost de peste 34%, mai mare ca la ultimele 2 scrutinuri.

Joi s-a dat startul alegerilor europarlamentare, un scrutin care decide soarta Uniunii Europene în următorii cinci ani. Olandezii şi britanicii sunt primii care au mers la vot. Până duminică, toate ţările membre vor organiza alegeri europarlamentare.

Vineri, la urne vor ajunge şi irlandezii. Iar duminică sunt alegeri în România. În fruntea sondajelor din Olanda şi din Marea Britanie se află două partide eurosceptice.

În Regat, britanicii sunt mai divizaţi ca niciodată din cauza Brexit-ului. Rămasă chiar şi fără sprijinul propriului partid în privinţa planului de ieşire din UE, Premierul Theresa May şi-ar putea anunţa demisia chiar vineri.