Mati, staţiunea grecească aflată la 40 de kilometri de Atena, a fost rasă de pe faţa pământului de incendiile devastatoare care au lovit Grecia în ultimele zile.

Cel mai recent bilanţ anunţă 81 de morţi şi 187 răniți, însă există temeri că numărul persoanelor decedate va creşte în condiţiile în care sunt  peste o sută de dispăruți.

Articolul continua dupa recomandari

Au ars 12.760 de hectare, cel mai afectat fiind Mati, un sat staţiune unde locuiau 3.664 oameni. 

La Mati, a fost o adevărată catastrofă. Practic, întreaga localitate a dispărut în foc. 

Incendiul s-a dezlănţuit noaptea, luându-i pe săteni prin surprindere. 

Din cauza vântului puternic, de peste 75 km/h la rafală, incendiul a înaintat ca fulgerul prin zonele populate. Unii n-au avut timp să fugă şi au pierit în flăcări, deşi erau la doar câţiva metri de mare sau în propriile maşini.

Astăzi, presa din Grecia a publicat noi imagini dramatice suprinse în noaptea de luni, pe plaja din Mati. Cu focul venind spre ei cu repeziciune, oamenii nu aveau decât două posibilităţi: să se arunce în mare şi să înoate ca să se salveze sau să fie înghiţiţi de infern.

Vezi 3 imagini în Galerie

Majoritatea a ales prima variantă, în speranţa că cineva îi va salva.

Vezi 3 imagini în Galerie

Oamenii s-au aruncat în apă, înecaţi, orbiţi de fum şi traşi de curenţii puternici. 

Unii au scăpat cu viaţă. Alţii, nu.

Cei mai norocoşi au fost salvaţi de pescari sau de paza de coastă.

Până la această oră, nu sunt informaţii potrivit cărora ar exista cetăţeni româniprinşi în infernul de lângă capitala Atena. 

De asemenea, MAE a dat un avertisment de călătorie din cauza incendiilor din Grecia. Meteorologii greci anunţă o schimbare dramatică a vremii în 24 - 26 iulie, când sunt prognozate ploi torenţiale şi furtuni.