Tentativa de lovitură de stat a fost iniţiată după ora 23.00, ora României. Premierul turc a anunțat că cei responsabili pentru violenţele şi vărsarea de sânge din această noapte din Turcia vor plăti cel mai mare preț. Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat.

Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Articolul continua dupa recomandari

Iată FILMUL EVENIMENTELOR:

- Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere care au survolat Ankara, în timp ce trupele au început să închidă podurile peste Bosfor, care leagă partea europeană şi cea asiatică a Istanbulului.

- Reporterii Reuters au văzut un elicopter deschizând focul la Ankara. Potrivit agenţiei de presă Anadolu, mai multe elicoptere militare au tras asupra sediilor serviciilor de informaţii.

- În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat.

- Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk şi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a-i apăra Guvernul.

- Parlamentarii se ascundeau în adăposturile din clădirea Legislativului, care era înconjurată de tancuri ce deschiseseră focul. Fum putea fi văzut ridicându-se în apropiere, au declarat martori.

Un parlamentar de opoziţie a declarat că sediul a fost lovit de trei ori şi că mai multe persoane au fost rănite.

- Un comandant militar turc a anunţat că avioane de luptă au doborât un elicopter folosit de pucişti deasupra Ankarei. Agenţia de presă Anadolu, apropiată regimului, a anunţat că 17 poliţişti au fost ucişi când sediul forţelor speciale, unde se aflau, a fost bombardat.

- Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, şi au anunţat impunerea legii marţiale şi a unor restricţii de circulaţie. Un moderator a citit un comunicat în care Guvernul era acuzat de erodarea democraţiei şi a statului de drept laic. Ţara va fi condusă de un “Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranţa populaţiei, se adăuga în comunicat.

- La scurt timp după aceea, TRT şi-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluată după câteva ore, când manifestanţi i-au dat afară pe militari. Jurnaliştii au povestit apoi că au fost ţinuţi ostatici.

- Între timp, jurnaliştii Reuters au văzut circa 30 de militari rebeli predându-se, după ce au fost înconjuraţi de poliţişti înarmaţi, în piaţa Taksim din centrul Istanbulului. Ei au fost luaţi în dube ale poliţiei, în timp ce avioane de luptă survolau zona la altitudine joasă. Zgomotul provocat de ele, similar unor explozii, a zguduit clădirile din jur şi a dus la spargerea mai multor geamuri.

- Pe măsură ce orele au trecut, sorţii de izbândă ai loviturii de stau au început să scadă. Oamenii au sfidat ordinele de a sta în case şi s-au strâns în principalele pieţe din Istanbul şi Ankara, fluturând drapele şi cântând.

- Preşedintele Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.