O navă românească a eșuat pe Dunăre, în Ungaria, după ce s-a împotmolit într-un banc de nisip. Doar creșterea apelor Dunării mai poate salva vasul, spune presa maghiară.

Așa cum arată numeroase imagini surprinse și publicate de ziarele din Ungaria, nava românească Jess e înfiptă serios într-un banc de nisip de pe Dunăre.

Articolul continua dupa recomandari

Incidentul s-a produs pe 17 ianuarie, la Esztergom, în nordul Ungariei. Potrivit RTL Klub, nava se îndrepta spre România, fără încărcătură, și a eșuat după ce căpitanul ar fi adormit. În schimb, postul ATV vine cu o altă variantă, referindu-se la o estimare greșită făcută de căpitan.

 Vasul s-a împotmolit în Insula Helemba, un banc de nisip, care uneori este deasupra nivelului apei. Când nava a eșuat, bancul de nisip nu era vizibil, acum însă, după 2 săptămâni, în urma scăderii nivelului apei, arată ca o insulă.

Insula de nisip pe care a eșuat nava româneascăVezi 2 imagini în Galerie

Situația este complicată pentru recuperarea navei. Cel mai simplu scenariu este cel al creșterii nivelului Dunării. Asta însă poate dura și câteva luni, spune Nepszava. Navigatorii maghiari estimează că Dunărea trebuie să crească aproximativ 2 metri pentru ca vasul Jess să poată porni la drum. Proprietarul român nu a cerut asistență părții maghiare.

Echipajul navei a fost repatriat, iar pe vas a fost lăsat doar un singur marinar. Zilele trecute, niște voluntari maghiari i-au dus mâncare și i-au făcut o vizită. Era deja bine aprovizionat, iar, conform Index.hu, pe 10 februarie, el urmează ca să fie schimbat de un coleg venit din România.