NASA a amânat cu câteva minute înainte de decolare lansarea sondei Parker, prima realizare umană care încearcă să traverseze atmosfera Soarelui şi a cărei decolare era prevăzută iniţial sâmbătă dimineaţa.

Sonda, de mărimea unei maşini realizată cu 1,5 miliarde de dolari, ar trebui să decoleze duminică la bordul rachetei Delta IV-Heavy de la Cape Canaveral, în Florida. 

Articolul continua dupa recomandari

Agenţia spaţială americană a prevăzut o fereastră de lansare de o durată de 65 de minute, începând cu ora locală 7.33 GMT, datorită condiţiilor meteorologice favorabile în proporţie de 70%. Însă, din cauza unei probleme de presiune a heliului gazos care a fost identificată cu câteva minute înainte de decolare, NASA a decis să amâne pentru duminică, la ora 7.31 GMT când va fi următoarea fereastră de lansare. 

Misiunea Parker este să devină primul vehicul spaţial construit de om care înfruntă condiţiile infernale ale coroanei solare, o parte din atmosfera Soarelui, care este de 300 de ori mai caldă decât suprafaţa astrului. 

Sonda Parker va trebui să străbată în jur de 6,2 milioane de kilometri din suprafaţa Soarelui. Ea va trebui să traverseze de 24 de ori coroana solară timp de şapte ani cât durează misiunea.  

Sursa: News.ro