Armata turcă avansează pe teritoriul Siriei. După două zile de lupte, surse kurdo-siriene vorbesc despre şapte civili morţi şi zeci de mii de oameni evacuaţi din oraşele de frontieră. Comunitatea internaţională a catalogat ofensiva drept ocupaţie militară. Consiliul de Securitate dezbate chiar în aceste clipe situaţia din nord-estul Siriei.

Atacurile lansate de artileria turcă au aprins cerul nopţii în Siria. A doua cea mai mare armată din NATO a lansat ofensiva împotriva miliţiilor kurde din nord-estul ţării într-o operaţiune denumită "Izvorul Păcii". 

Articolul continua dupa recomandari

Scopul declarat: distrugerea a cât mai multe baze militare şi depozite de muniţie. În primele ore, au fost lovite 181 de ţinte. Sute de familii kurde şi-au părăsit casele o dată cu primele raiduri. 

Pentru unii a fost însă prea târziu- au fost ucişi în timp ce fugeau ca să îşi salveze viaţa.

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: Fac apel la Turcia şi la ceilalţi actori implicaţi să acţioneze cu prudenţă şi să pună capăt atacurilor chiar în acest moment

Kurzii dau vina pentru atacul Turciei pe fostul lor aliat Donald Trump care a retras, zilele trecute, trupele americane din zonă lăsându-i cale liberă lui Recep Tayyp Erdogan. 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii: Ei nu ne-au ajutat pe noi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De exemplu, nu ne-au ajutat în Normandia. Am cheltuit sume uriaşe de bani pentru a-i ajuta pe kurzi. Le-am oferit muniţie, arme, bani. Acestea fiind spuse, ne plac kurzii

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Obiectivul nostru este să creăm o zonă de securitate. Facem aceşti paşi pentru fraţii noştri sirieni, pentru ca ei să se poată întoarce acasă, la pământurile lor

Ankara pretinde că vrea să stabilească un cordon de securitate de 32 de kilometri de-a lungul frontierei cu Siria care va permite întoarcerea a peste două milioane de refugiaţi. 

În apropiere se află şi centre de detenţie ale soldaţilor ISIS ceea ce provoacă îngrijorare în rândul comunităţii internaţionale. O închisoare ar fi fost distrusă chiar ieri- înăuntru se aflau terorişti din 60 de ţări.

"Izvorul Păcii" este a treia operaţiune militară a Turciei pe teritoriul sirian în ultimii trei ani.