Theresa May, șefa Guvernului britanic, a fost ameninţată cu demisii de miniştri, nemulţumiţi de concesiile pe care ar fi pregătită să le facă May, pentru a ajunge la un acord asupra Brexitului.

Cotidianul The Daily Telegraph scrie că ea le-a expus o propunere care prevede rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE), până când se ajunge la un acord asupra viitoarei lor relaţii comerciale - inclusiv după o perioadă de tranziţie post-Brexit care ar urma să se încheie la sfârşitul lui decembrie 2020.

Articolul continua dupa recomandari

Acesta este un mod de a pune capăt bătăii de cap pe care o reprezintă frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină, stat membru UE, şi de a evita reimpunerea unei delimitări fizice după Brexit - cu doar o săptămână înaintea unui summit crucial la Bruxelles.

Această problemă a frontierei irlandeze este unul dintre principalele puncte de blocaj a negocierilor cu Bruxellesul.

Însă, membri ai Guvernului care susţin Brexitul se tem că această propunere poate deveni o permanenţă, o perspectivă pe care o consideră inaccptabilă, pentru că ar împiedica Regatul Unit să încheie acorduri comerciale cu ţări terţe după ieţirea din UE.

Ziarele subliniază, de asemenea, că mai mulţi miniştri - inclusiv ministrul însărcinat cu relaţiile cu Parlamentul Andrea Leadsom şi ministrul însărcinat cu Dezvoltarea Internaţională Penny Mordaunt - şi-au exprimat nemulţumirea faţă de planurile lui May.