Vladimir Putin a nominalizat un nou premier al Rusiei după ce Dmitri Medvedev și-a dat demisia. Mihail Mișustin este șeful Agenției Federale de Taxe, adică Fiscul rusesc.

Înainte de a fi anunțat oficial ca nou premier, Mihail Mișustin a avut o întâlnire cu Vladimir Putin. Proaspăt nominalizatul prim-ministru al Rusiei a stat la aceeași masă la care, cu câteva ore înainte, s-a așezat și predecesorul său Dmitri Medvedev, tot la o discuție cu liderul de la Kremlin.

Articolul continua dupa recomandari

În vârstă de 53 de ani, Mihail Mișustin este economist și, din 2010, a ocupat funcția de șef al Agenției Federale de Taxe a Rusiei.

Vladimir Putin discută la masă cu noul premier rus Mihail MișustinVezi 2 imagini în Galerie

Demisia-surpriză a Guvernului Medvedev

Predecesorul lui Mișustin, Dmitri Medvedev, și-a anunțat demisia tot miercuri, după ce Vladimir Putin a ținut discursul anual despre starea națiunii. 

Potrivit BBC, unii miniștri nu au avut habar că guvernul demisionează, ci au aflat din anunțul șefului lor direct, premierul.

”A fost o surpriză totală”, a declarat o sursă guvernamentală pentru BBC.

Dmitri Medvedev, 54 de ani, a fost prim-ministru al Rusiei din 2012, iar înainte a fost chiar președinte al țării, în 2008 - 2012, o perioadă în care tot Vladimir Putin a fost la comanda țării, dar din postura de premier.

De ce a demisionat Medvedev

Medvedev a demisionat pentru a da cale liberă lui Vladimir Putin să aducă schimbări constituționale majore, care privesc inclusiv puterea executivă în Rusia.

În discursul său privind starea națiunii, președintele a transmis că vrea un referendum pentru a implementa aceste reforme.

Astfel, Vladimir Putin vrea transferarea unor puteri ale Președintelui Rusiei către Parlament și către Premier. Unii analiști spun că liderul de la Kremlin își aranjează cadrul legislativ pentru a putea rămâne la putere și după ce nu va mai fi președinte.

Vladimir Putin mai are 4 ani din cel de-al patrulea mandat de președinte. Sub actuala Constituție a Rusiei, el nu mai poate avea un nou mandat.