Microsoft a instalat miercuri un prototip de centru de date pe fundul mării, în apropierea arhipelagului scoţian Orkney, care are o lungime de aproximativ 13 metri şi care poate susţine 864 de servere, relatează MarketWatch.

Centrul de date, care are o structură asemănătoare unui submarin, a fost asamblat în Franţa şi livrat în Scoţia pe platforma unui camion. Potrivit Microsoft, centrul de date poate funcţiona până la cinci ani fără să aibă nevoie de întreţinere.

Articolul continua dupa recomandari

De ce este nevoie de amplasarea unui centru de date subactivatic? În primul rând este mai uşor de răcit un număr atât de mare de servere dacă acestea se află sub apă (multe centre de date de pe uscat au nevoie de o cantitate mare de electricitate pentru a fi asigurată o temperatură scăzută a acestora). De asemenea, datele păstrate în sistem cloud trebuie furnizate rapid oraşelor de pe coastă, iar acest lucru este deseori dificil.

”Majoritatea serverelor noi sunt construite în locuri unde electricitatea este ieftină, clima este rezonabil de răcoroasă, terenurile sunt ieftine, iar oamenii nu trebuie să locuiască în apropiere.

”Problema cu această abordare este că centrele de date sunt deseori departe de centrele populare, ceea ce limitează rapiditatea cu care serverele pot răspunde solicitărilor”, potrivit IEEE Spectrum.

”Aproape jumătate din populaţia lumii locuieşte în apropierea unor întinderi mari de apă. Amplasarea centrelor de date în apropierea a miliarde de oameni care utilizează internetul va asigura navigarea, streamingul şi joaca rapidă pe internet, în timp ce companiile pot profita de tehnologiile bazate pe inteligenţa artificială”, a spus Cindy Rose, director general al diviziei din Marea Britanie a Microsoft.

Nu este pentru prima oară când Microsoft amplasează un centru de date subacvatic. În urmă cu doi ani, gigantul tehnologic a testat timp de 105 zile o capsulă din oţel cu un diametru de 2,4 metri, care a fost amplasată la o adâncime de 10 metri în Oceanul Pacific, în largul Californiei Centrale, în apropiere de San Luis Obispo.

Alţi giganţi ai tehnologiei, cum este grupul Alphabet, care investeşte 100 de milioane de dolari într-un parc eolian de lângă Arlington, Oregon, testează la rândul lor modalităţi de reducere a costurilor de răcire a centrelor de date şi a impactului asupra mediului.

În Europa, Google a investit 610 milioane de dolari pentru extinderea unui centru de date în Finlanda, care utilizează apa de mare din Golful Finlandei în sistemul de răcire, pentru a reduce consumul de energie.