Medicii din spitalele aflate în zonele cu coronavirus din Italia sunt într-o situație extrem de dificilă. Surprins de explozia de cazuri de Covid-19 din ultimele zile, personalul medical e extenuat și îngrijorat. Unii medici și asistente spun că lucrează trei ture consecutive. Cei mai mulți se tem să se ducă acasă, pentru a nu-și pune în pericol familiile.

La Codogno, unde a fost internat primul pacient cu coronavirus, un tânăr de 38 de ani, medicii lucrează sub stres. Un reportaj făcut de jurnaliștii de la La Stampa dezvăluie temerile cu care se confruntă doctorii și asistentele de aici.

Articolul continua dupa recomandari

”Suntem în dificultate. Chiar și nouă, evident, ne este frică. Avem copii, soți sau soții. Dar trebuie să facem ceea ce trebuie, datoria noastră”, spune o asistentă care a ținut să fie anonimă.

La secția de Urgențe din Codogno, echipele medicale lucrează de mai bine de 24 de ore, spune Corriere della Serra. După confirmarea cazului de coronavirus la pacientul de 38 de ani, chiar și medicii și asistentele cu care a intrat în contact sunt suspecți de coronavirus.

”Suntem în a treia tură de lucru consecutivă și nu avem rezultatele testelor noastre”, dezvăluie un angajat.

Spitalul este în carantină, iar angajații se simt prea puțini pentru a face față.

”Asistentele nu au mai fost schimbate de noaptea trecută, după tura de 14.00 – 22.00. În acest moment, echipele coordonate de un medic sunt la a treia tură neîntreruptă. Nimeni nu a venit să ne schimbe azi-noapte și vom fi nevoiți să lucrăm în tură de 16 ore”, declară un medic pentru Corriere della Serra.

Un mesaj al fiicei unei asistente din Codogno a fost publicat de TG Com.

”Mama mea lucrează la secția de Urgențe din Codogno. Nu vreți să știți cât de dureros e că tu și toți colegii tăi trebuie să stați la izolare timp de 15 zile”, a scris tânăra.

Și la Milano, la Spitalul Sacco, care a primit cazuri de coronavirus, situația e similară. Medicii lucrează peste program și, în plus, unii dintre ei sunt în carantină.

”În departamentul meu, patru colegi și asistenta șefă au lucrat de joi, de la descoperirea primului caz. Tura lor a luat sfârșit abia ieri dimineață”, a declarat un angajat pentru La Stampa.

Potrivit unui bilanț furnizat duminică dimineață, numărul de infecții de coronavirus în Italia, a trecut de 100. Două persoane au murit.