China impune măsuri de control comparabile cu impunerea legii marţiale în zona afectată de coronavirus. Într-un oraş din centrul provinciei Hubei, oamenii au fost închişi forţat în locuinţe. Autorităţile îi vor vizita zilnic ca să le aducă mâncare şi să le ia temperatura. Bilanţul a depăşit 1.300 de morţi şi 60 de mii de infectaţi. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii l-a catalogat mai periculos decât terorismul.

Aşa arată groaza în Wuhan. Oraşul bântuit de virurul mortal. La cel mai mic simptom, bolnavii sunt condamnaţi la izolare. Ori luaţi cu forţa de pe stradă, de echipajele de ordine, ori ignoraţi de la distanţă de trecătorii îngroziţi. Sunt zeci de oameni prăbuşiţi pe caldarâm. Sau urmăriţi de poliţişti ca şi cum ar fi infractori. 

Articolul continua dupa recomandari

Par scene desprinse dintr-un film cu zombie. Doi îndrăgostiţi au fost smulşi unul din braţele celuilalt, pentru că tânăra e suspectă de coronavirus. Femeia a fost închisă într-o cutie şi dusă în carantină. 

Virusul se extinde necontrolat. Prin aer, secreţii sau prin simpla atingere. În puţin peste o lună a răpus peste 1300 de oameni. Dar sunt voci care vorbesc despre un bilanţ al victimelor mult mai mare, ţinut secret de autorităţi. 

Tedros Ghebreyesus, director general OMS: Un virus poate avea consecinţe mai grave decât un atac terorist

Vin însă şi veşti bune din Wuhan, centrul epidemiei de coronavirus. Câţiva pacienţi au fost externaţi, după ce s-au vindecat. În afara spitalului, însă, virusul nu poate fi controlat. 
Înarmate, forţele de ordine patrulează în costume speciale de protecţie. Într-un oraş din provoncia Hubei, autorităţile au decis închiderea tuturor localnicilor în locuinţe. Intrările blocurilor au fost sudate, iar aprovizionarea se face o dată pe zi. 

Michael Ryan, director executiv OMS: Misiunea noastră este să izolăm virusul, să detectăm cazurile şi să le tratăm

Trimişi din toată Uniunea Europeană se află astăzi la Bruxelles pentru a pune la punct o strategie de a lupta cu ameninţarea mondială. 

Coronavirusul a ajuns pe teritoriul a nouă ţări europene. Germania are 16 persoane infectate, Franţa 11, Marea Britanie 9, Italia 3 şi Spania două. 

Primul pacient infectat a fost confirmat şi în Londra unde trăieşte o comunitate importantă de români.