Aşezat într-o ambulanţă, plin de sânge şi de praf, micul Omran priveşte fix, buimac, în obiectivul aparatului de fotografiat al lui Mahmoud Rslan, la câteva minute după ce a scăpat unui raid care i-a vizat casa, în oraşul sirian Alep.

“Am făcut multe poze cu copii morţi sau răniţi în raiduri cotidiene” asupra părţii rebele a Alepului, al doilea cel mai important oraş dintr-o ţară devastată de peste cinci ani de război, povesteşte Mahmoud, de la Beirut, contactat telefonic de AFP.

Articolul continua dupa recomandari

“De obicei sunt leşinaţi sau plâng. Însă Omran stătea acolo, fără glas, cu privirea goală, era ca şi cum nu înţelegea foarte bine ceea ce tocmai i se întâmplase”, afirmă acest fotograf în vârstă de 27 de ani.

Fotografia, care imortalizează acest moment tragic, a bulversat reţelele de socializare.

Într-o înregistrare video realizată de activişti din cadrul Aleppo Media Center (AMC), micul Omran este surprins ştergându-şi fruntea însângerată cu mâna. Copilul îşi priveşte apoi mâna şi, nevenindu-i să creadă ce vede, şi-o şterge de scaun.

Omran “rezumă suferinţa copiilor din Alep, supuşi unor bombardamente până în case”, subliniază Mahmoud.

El se afla aproape de sectorul Qaterji, în estul oraşului împărţit în sectoare loialiste şi rebele, atunci când au avut loc raidurile, miercuri seara.

Cartierele din est sunt vizate în mod regulat de forţele aeriene ale regimului sau de aviaţia rusă.

Citeşte şi IMAGINILE care te vor impresiona până la lacrimi. El este "Băiatul din ambulanţă", noul simbol al victimelor războiului (VIDEO)

“Către ora (locală) 19.15 (19.15, ora României), am auzit raidurile şi m-am precipitat acolo”, povesteşte Mahmoud.

“Era deja seară, însă am văzut un imobil complet surpat şi altul surpat pe jumătate”, în care locuia Omran şi familia sa, precizează el.

“Împreună cu salvatori de la Apărarea Civilă, a trebuit să trecem peste trei cadavre înainte de a intra în imobil. (...) Am vrut să urcăm la primul etaj, dar se prăbuşiseră scările”, continuă el.

Ei au fost nevoiţi să intre într-un imobil adiacent şi “să scoată membrii familiei lui Omran, unul câte unul, dintr-un balconul într-altul”.

Mai întâi pe Omran, apoi pe fratele său în vârstă de cinci ani şi pe cele două surori ale lor, în vârstă de opt şi 11 ani. În fine, pe mama şi tatăl copiilor.

“Atunci când l-am pus pe Omran în ambulanţă, era destulă lumină, aşa că am putut să fac poze”, spune Mahmoud, care apare cu spatele în înregistrarea video a AMC.

“Omran era în stare de şoc, pentru că un zid s-a prăbuşit peste el şi familia sa”, afirmă Mahmoud.