Accidentul de muncă teribil care a avut loc duminică dimineaţă, într-o oţelărie din Padova, a şocat opinia publică din Italia. Patru muncitori, între care un român şi un modovean, au suferit arsuri extrem de grave după ce au fost stropiţi cu oțel lichid, topit la peste 1.300 de grade. 

Tânărul român, Marian Bratu, în vârstă de 43 de ani şi tată a 2 copii, se află în stare critică la spital, cu arsuri pe tot corpul.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 5 imagini în Galerie

Colegii celor patru muncitori, de la Oţelăriile Venete, acolo unde s-a produs tragedia, sunt astăzi în grevă protestând faţă de condiţiile de muncă din fabrici.  

Sindicatul italian al metalurgiştilor a anunţat că, de mai multe ori, ceruse ca pe traseul podului rulant să nu se afle muncitori, în timp ce sunt deplasaţi recipienţii cu metal lichid. 

Degeaba, nu a fost luată nicio măsură, iar asta a dus la o nenorocire.

"Era foc peste tot!"

Gianni Gallo, coleg cu românul Marian Bratu şi cetăţeanul moldovean Sergiu Todiță, îşi aminteşte cu groază momentul în care uriaşul recipient cu oţel topit la peste 1.300 de grade s-a prăbuşit de la o înălţime de trei metri, după cedarea podului rulant care-l susţinea. 

Vezi 5 imagini în Galerie

"Păreau că se topesc sub căldura insuportabilă, nu pot uita cum i-am văzut. Bucăți de haine arse și încălțămintea, numai astea mai rămăseseră pe ei", povesteşte Gallo pentru Blitz Quotidiano.

"A fost ca un cutremur, s-a auzit un vuiet care m-a ridicat practic de la sol, mi-a fugit pământul de sub picioare. S-a auzit un zgomot puternic și era foc peste tot. Eu eram sus, la nivelul recipientului, ceilalți erau jos și m-am repezit pe scări, spre ei, să îi ajut. În timp ce fugeam m-am trezit în fața lui Todiță, care era tot ars și cerea ajutor, iar el a mai găsit puterea să-mi spună că celălalt coleg, Marian Bratu, rămăsese jos. 

Vezi 5 imagini în Galerie

‘E și Bratu jos, ajută-l…‘,  mi-a zis. După ce l-am dus pe Todiță la infirmerie, m-am întors. Cu un alt coleg, nu-mi amintesc cu cine, l-am găsit și pe Bratu. L-am ridicat de sub brațe și l-am dus la infirmerie. Între timp, medicii de la SUEM, la telefon cu compania, ne-au sfătuit să-i punem sub dușuri și am făcut-o. Urlau de durere", continuă italianul.

Gianni Gallo spune că nu va uita niciodată cum şi-a văzut colegii.

Vezi 5 imagini în Galerie

Despre starea românului şi a cetăţeanului din Republica Moldova, medicii din Peninsulă spun că va ma dura ceva timp până vor putea evalua şansele de supraviețuire.

Deocamdată, prognositcul este rezervat având în vedere complicaţiile care pot interveni oricând.