Înregistrarea video a atacului terorist din Christchurch, Noua Zeelandă, transmis live pe Facebook, dezvăluie scene şocante în serie. "Nici nu aveai timp să ţinteşti, erau aşa de multe ţinte", a spus autorul atacului, un tânăr de 28 de ani, după ce a ieşit dintr-una dintre cele 2 moschei, unde a ucis 49 de oameni şi a rănit alţi peste 20.

Înregistrarea video transmisă live pe Facebook de autorul atacului, australianul Brenton Tarrant, de 28 de ani, are 17 minute.

Articolul continua dupa recomandari

Armă cu numele lui Ştefan cel Mare

Videoul începe în timp ce tânărul e în maşină şi ascultă un marş al sârbilor bosniaci, "Scăpaţi de kebab", dedicat criminalului de război Radovan Karadzici. Individul întoarce camera către el.

"Salut, băieţi", e auzit el spunând.

Apoi, atacatorul schimbă melodia, cu Marşul grenadierilor britanici, înainte de a anunţa că a ajuns la destinaţie. Brenton Tarrant coboară din maşină, ia o armă pe care avea scrise mai multe nume, inclusiv al lui Ştefan cel Mare. Pe încărcătoare, mai avea numele lui Şerban Cantacuzino şi Iancu de Hunedoara.

Arma cu numele lui Ştefan cel MareVezi 5 imagini în Galerie

Cu calm, bărbatul s-a dus către moschee. După ce împuşcă o persoană la intrare, pătrunde în clădire şi trage în tot ce mişcă. 

Timp de 3 minute, el trage şi încarcă de mai multe ori. La un moment dat, un bărbat care vrea să scape îi taie calea, iar atacatorul îl doboară. Pe un altul, care se îndreaptă spre ieşire, de asemenea, l-a împuşcat.

Execuţia unei femei care cere ajutor

Individul iese apoi din moschee şi trage şi afară. Ţipetele unor copii sunt auzite. Brenton Tarrant s-a dus apoi la maşină, a luat o altă armă, cu lunetă, şi s-a întors în clădire. A împuşcat din nou victimele, pentru a se asigura că nu există supravieţuitori.

Atacatorul părăseşte moscheea şi în drum, întâlneşte o femeie, care se zbate la pământ, cu faţa în jos.

"Ajutor, ajutor!", strigă femeia.

Brenton Tarrant o împuşcă de două ori în cap. Apoi ia maşina şi trece peste cadavrul ei, ieşind în stradă.

"N-a ieşit cum am plănuit", spune individul în timp ce conduce.

"Nu era timp să ţinteşti"

Câteva secunde mai târziu, el scoate arma pe geam şi trage într-un bărbat care e la pământ. Apoi, opreşte maşina la o trecere de pietoni şi lasă două femei să treacă. Brenton Tarrant e auzit apoi analizându-şi atacul.

"A fost prea repede, trebuia să stau mai mult! Era destul timp pentru încărcare", spune atacatorul.

Brent Tarrant într-o fotografie de pe FacebookVezi 5 imagini în Galerie

Tânărul regretă că "nu a ars nenorocita de moschee din temelii".

"Am lăsat un întreg încărcător acolo, în mod sigur, posibil mai multe. A trebuit să alerg în mijlocul acţiunii şi să adun încărcătoarele care au căzut şi trebuia să fac asta instant. Nici nu era timp să ţinteşti, erau aşa de multe ţinte. Erau aşa de mulţi oameni, parcarea era plină, nu erau şanse reale să îmbunătăţeşti ţinta", explică atacatorul.

Glume în trafic după masacru

Câteva momente mai târziu e auzită o sirenă de poliţie, dar muzica din maşină e dată tot mai tare. Individul continuă să comenteze atacul, conducând cu viteză.

"Femeile nu erau acolo încă, bănuiesc că bărbaţii au venit mai devreme", spune el.

Maşina opreşte apoi în trafic. Prin fereastra coborâtă a automobilului, atacatorul glumeşte către un şofer din stânga sa.

"Bună", spune el şoferului.

Brenton Tarrant a fost prins în trafic de un poliţist, care i-a blocat maşina.

Manifestul teroristului

Înaintea atacului, individul a postat un manifest de 73 de pagini, în care ameninţa cu un atac terorist.

"Sunt un etno-naţionalist eco-fascist", se descrie individul în manifest.

În text, el îl laudă pe Anders Breivik, ucigaşul neonazist din Norvegia care a omorît 77 de oameni în 2011. Brenton Tarrant spune că nu îi plac musulmanii, iar pe cei care s-au convertit la această religie îi numeşte trădători de sânge.

Manifestul postat de atacatorul din Noua ZeelandăVezi 5 imagini în Galerie

El mărturiseşte că, iniţial, a vrut să atace moscheea din Dunedin, dar a schimbat-o cu Moscheea Al Noor, pentru că acolo erau de departe "mai mulţi invadatori".

În manifestul pe care l-a postat pe Internet înainte de atac, atacatorul îşi arată susţinerea şi faţă de Donald Trump.

49 de oameni au murit şi peste 20 au fost răniţi în atacul la 2 moschei din Christchurch. 48 de victime au fost găsite decedate la locul atacurilor, iar cea de-a 49-a a murit în spital.