Pentru credincioşii ortodocşi, Duminica Floriilor înseamnă intrarea în Ierusalim a lui Iisus Hristos. Şi urmează Săptămâna Mare, în care credincioşii pornesc pe urmele Mântuitorului. O echipă Observator a ajuns în inima oraşului Ierusalim. Un loc sacru, pe care îl redescoperim împreună. 

NICOLETA GEOGEAN, Secretar al Așezămintelor Românești din Țara Sfântă: Săptămâna Patimilor este timpul care ne pregatește pentru răstignirea Mântuitorului. Aici ai posibilitatea să trăiești aceste clipe.

Articolul continua dupa recomandari

Pe Maica Nicolaida am cunoscut-o în Cetatea Ierusalimului. Biserica Învierii lui Iisus Hristos devine neîncăpătoare în această perioadă.

A privi Mormântul Sfânt, a-l atinge și a călca pe urmele pașilor lui Iisus înseamnă pentru credincioși Mântuire. Cu toții ating piatra Mormântului Sfânt și vizitează orașul lui Dumnezeu.

Dupa ce crestinii participa in fiecare seara la slujba deniilor, momentul cel mai asteptat este vestea invierii. Vineri seară, mormântul este pecetluit cu ceara. Toate cele patru confesiuni existente - ortodocsii, catolicii, armenii si coptii - sigilează mormântul Sfânt. De altfel, politistii controleaza totul foarte bine, pentru a fi siguri ca nicio sursa de foc nu mai există inauntru. Sambata, Patriarhul Ierusalimului merge in interior pentru invocarea Sfintei Lumini, care izvoraste din Mormântul lui Iisus Hristos.

IPS ARHIMANDRITUL TEOFIL ANĂSTĂSOAIE, Superiorul Așezămintelor Românești: Din Cetatea Învierii, cetatea in care Iisus Hristos a transmis binecuvantarea pascala. Ne dorim ca să aibă putere în suflet, credință, sa nu uite ca Mântuitorul Hristos a spus bucurați-vă.

RAV. AV. IOSEF WASSERMAN, Rabinul Comunității Originarilor din România: România si poporul român sa paseasca pe drumul izbavirii complete si, cu aceasta ocazie, sărbători fericite și poporului român in Ajun de sarbatoarea de Paște!

Ierusalim este locul în care principalele religii se întâlnesc. În care creștinii, evreii și mulsulmanii conviețuiesc în pace.

Indiferent de religie, credincioșii vin la Zidul Plângerii ca sa se roage. Și, ca sa fie siguri ca dorintele le vor fi îndeplinite, lasă și un biletel în perete.

Și se roagă împreună. Cu voce puternică sau în tăcere, în jurul Zidului antic care înconjoară curtea Tempului din Ierusalim, într-un amalgam de cuvinte închinate Mântuitorului.