Mai multe oraşe importante din nordul Angliei continuă să se lupte cu inundaţii fără precedent în ultimii 70 de ani. Iar meteorologii avertizează că o nouă furtună va aduce ploi torenţiale şi vânt puternic în aceeaşi regiune

2000 de locuinţe şi 400 de magazine sunt, de câteva zile, sub ape la Leeds. Alte aproape 500 de clădiri sunt inundate în centrul istoric al oraşului York. În marele centru economic Manchester, mii de locuinţe sunt lipsite de energie electrică, tot din cauza unui râu ieşit din matcă. Situaţia este aceeaşi în numeroase localităţi mai mici din regiune.

Armata a trimis deja sute de soldaţi în ajutorul sinistraţilor iar alţi o mie sunt mobilizaţi în cazărmi, gata să intervină şi ei în orice moment. Localnicii aşteaptă şi o reformă a sistemului de apărare împotriva inundaţiilor, după ce câteva diguri importante au cedat, ceea ce a sporit amploarea pagubelor. Premierul David Cameron, în vizită la York, a relevat că, în ultimii ani, guvernul a alocat sute de milioane de lire sterline pentru întărirea digurilor. El a recunoscut, însă, că aceasta nu-i poate consola pe locatarii caselor năpădite de ape.

Agenţia britanică pentru Mediu avertizează că ţara intră într-o eră de "fenomene climatice necunoscute până acum". Experţii spun că doar întărirea digurilor ar putea să nu fie suficientă şi că proiectarea caselor ar trebui revizuită, pentru ca urmările inundaţiilor să poată fi îndepărtate cât mai rapid.

Recomandari