Luminile de sărbătoarea Crăciunului s-au aprins şi la Bethleem, oraşul naşterii Mântuitorului. Creştinii din Ţara Sfântă au primit, cu această ocazie, un dar deosebit de la Vatican: un fragment din ieslea care, potrivit tradiţiei, l-a adăpostit pe pruncul Iisus, chiar la Bethleem.

Sute de lumini s-au aprins în impunătorul pom de Crăciun înălţat la Bethleem, chiar lângă biserica de pe locul naşterii lui Iisus. Momentul a fost sărbătorit printr-un foc de artificii care i-a încântat pe localnicii adunaţi în piaţa oraşului.

Articolul continua dupa recomandari

În aceeaşi zi, oraşul a trăit un alt moment deosebit. Un cortegiu de clerici catolici a adus, de la Ierusalim, un fragment din ieslea pruncului Iisus. Relicva, păstrată până acum într-o bazilică din Roma, este darul Papei Francisc pentru locuitorii din Bethleem. 

Potrivit tradiţiei, fragmentul din iesle a fost dăruit Vaticanului, în secolul al şaptelea, de sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului de la acea vreme. De acum înainte, relicva va rămâne pentru totdeauna în oraşul naşterii Mântuitorului.

Comunitatea creştină reprezintă mai puţin de unu la sută din numărul palestinienilor care trăiesc în Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est, teritorii ocupate de Israel. Dar, la Betleem, Crăciunul nu este doar o sărbătoare religioasă.

În această perioadă, oraşul este vizitat de numeroşi pelerini creştini din toată lumea, iar întreaga economie locală are de câştigat.