România ocupă poziţia 44 în lume în ceea ce priveşte libertatea presei în 2018, anunţă raportul anual dat publicităţii de organizaţia Medici fără frontiere. Prima poziţie e ocupată de Norvegia.

Organizaţia Medici fără Frontiere a dat publicităţii raportul anual privind libertatea presei în lume. Faţă de anul 2017, România a urcat 2 poziţii, de pe 46 pe locul 44.

Articolul continua dupa recomandari

În capitolul rezervat ţării noastre, cei de la Medici fără frontiere avertizează încă din titlu asupra "Temerii de cenzură politică".

"Presa a fost transformată tot mai mult într-un instrument de propagandă politică (în special în anii electorali), când politizarea excesivă a mass-media, mecanismele corupte de finanţare, politicile editoriale subordonate intereselor patronatului şi infiltrările în staff de către serviciile secrete au devenit noua normalitate. Mediul presei a fost, de asemenea, afectat de activităţile grupurilor de extremă dreaptă apropiate Bisericii Ortodoxe (şi ea parţial finanţată de stat) şi care se opun deschis libertăţii presei. Un proiect de lege propus de Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul Partidului Social Democrat, de guvernământ, prevede penalizarea denigrării României în străinătate şi reintroduce defăimarea în Codul Penal. Proiectul a generat îngrijorare cu privire la cenzura politică în presă", spune Medici fără Frontiere în raportul Libertatea presei 2018.

Pe locul 1 în topul libertăţii presei este Norvegia, cu 7,63 puncte, urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. România are 23,65 de puncte. Imediat după România, pe poziţia 45 în lume, sunt Statele Unite, cu 23,73 puncte, iar apoi sunt Italia şi Botswana.

Din Uniunea Europeană, sunt şi alte ţări după România: Polonia pe 58, Malta pe 65, Croaţia pe 69, Ungaria pe 73, Grecia pe 74 şi Bulgaria pe locul 111. Rusia, ţară criticată intens pentru modul în care regimul lui Vladimir Putin limitează libertatea presei, este pe poziţia 148. Arabia Saudită este pe poziţia 169, iar China pe 176. Ultima poziţie, 180, este ocupată de Coreea de Nord.