Li Wenliang, un medic chinez care a încercat să emită primul avertisment despre noul virus mortal a murit în spital, din cauza de infecţiei cu coronavirus, au informat oficialii spitalului. Li Wenliang a contractat virusul în timp ce lucra la Spitalul Central Wuhan.

Medicul a trimis un avertisment colegilor medici pe 30 decembrie 2019, dar poliția chineză i-ar fi spus să înceteze să mai arunce în spaţiul public comentarii false. Deşi au existat rapoarte contradictorii cu privire la moartea sa, presa chineză informează că doctorul a murit vineri de dimineaţă.

Articolul continua dupa recomandari

Medicul care a emis primul avertisment despre coronavirus a murit

Noua tulpină de coronavirus (2019-nCoV) a ucis până acum 636 de persoane și a infectat 31,161 în China continentală, arată ultimele cifre ale Comisiei Naționale Chineze pentru Sănătate. Numărul morţilor include 73 de decese raportate, printre care şi medicul care a  emis primul avertisment în privinţa epidemiei, Li Wenliang, informează bbc.com.

Medicul şi-a publicat povestea dintr-un pat de spital la o lună după ce a trimis primul avertisment. Tânărul de 34 de ani a observat șapte cazuri de îmbolnăviri suspecte, iar pe 30 decembrie a trimis un mesaj colegilor medici, în care îi avertiza să poarte haine de protecție pentru a evita infecția.

Medicul chinez, acuzat de tulburarea severă a ordinii sociale

Patru zile mai târziu, medicul Li Wenliang a fost chemat la Biroul Securității Publice unde i s-a spus să semneze un document, în care era acuzat de autorităţi că „a făcut comentarii false” care au „tulburat sever ordinea socială”.

El a fost una dintre cele opt persoane despre care poliția a declarat că este cercetată pentru „răspândirea zvonurilor”. Autoritățile locale au cerut ulterior scuze doctorului Li.

În declaraţia sa, postată online, medicul descrie cum la 10 ianuarie a început să tuşească, a doua zi a avut febră și două zile mai târziu a fost internat în spital. El a fost diagnosticat cu coronavirus la 30 ianuarie.

Un val de furie și durere a inundat site-ul de socializare chinez Weibo, odată cu vestea morții doctorului Li. Două hashtag-uri au fost în trending pe site-ul web, „Guvernul Wuhan datorează lui Li Wenliang și scuze” și „Vrem libertatea de exprimare”.

Ambele hashtag-uri au fost repede cenzurate.