Presa din Spania publică detalii dramatice din operaţiunii de salvare a micuţului Julen, băieţelul de 2 ani care, în 13 ianuarie, a căzut într-un puţ dezafectat din Totalan. Copilul a fost găsit mort, în această dimineaţă.  

Minerii l-au găsit pe băieţel fără suflare la ora locală 1.25 (2.25, ora României), după ce au săpat manual cei patru metri care îl separau pe micuţ de tunelul forat paralel cu puţul. 

Articolul continua dupa recomandari

"Poziţia în care a fost găsit băiatul arată că Julen s-a prăbuşit în gol 71 de metri, apoi s-a lovit de pământul umend. La acel nivel, puţul este plin cu pământ. Trupul băiatului era, de asemenea, acoperit cu pământ", a explicat, în această dimineaţă, delegatul guvernului din Andaluzia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis.

Puţul în care a căzut Julean are aproximativ 110 metri adâncime şi 25 de centimetri lăţime.

Peste 300 de oameni au participat la operaţiunea de salvare fără precedent, operaţiune la care s-a lucrat neîntrerupt 300 de ore.

Opt mineri au lucrat cu schimbul pentru a-l găsi pe Julen

Autorităţile nu au avut vreun moment vreo probă cu privire la faptul că băieţelul ar fi fost în viaţă. Cu toate acestea, au lansat încă de la început o operaţiune de o amploare excepţională.

Salvatorii au introdus iniţial o cameră în puţ, însă nu au putut să treacă dincolo de 70 de metri adâncime, deoarece un strat de pietre bloca complet accesul.

Ei au fost obligaţi să sape un tunel paralel, a cărui realizare s-a confruntat cu numeroase întârzieri, din cauza durităţii rocii.

În ultima fază a operaţiunii, de o mare complexitate şi riscantă, mineri de elită au săpat o galerie orizontală de aproape patru metri pentru a intra în puţ din tunelul paralel, la nivelul unde autorităţile credeau că pot găsi copilul.

Echipaţi cu butelii de oxigen, aceşti opt mineri, care au lucrat cu schimbul în echipe de doi, au coborât încă de joi seara în tunel, cu ajutorul unui fel de cuşcă metalică.

Părinţii şi-au păstrat speranţa până la capăt

Săpând cu ajutorul unui burghiu enorm, minerii au fost nevoiţi să facă apel, în contextul durităţii rocii, la artificieri, care au procedat în total la patru explozii controlate, ultima la câteva zeci de centimetri de puţ.

”Acolo unde am întâlnit un material extrem de dur în tunelul vertical, am întâlnit acelaşi material în galeria orizontală în care lucrăm pentru a ajunge la Julen”, sublinia vineri Jorge Martin, un purtător de cuvânt al Gărzii Civile.

În pofida şanselor de a-l găsi pe Julen în viaţă, părinţii şi-au păstrat speranţa până la capăt.

”Ei mi-au spus «noi nu ne-ampierdut speranţa vreun moment»”, a declarat pentru presă Juan José Cortés, un bărbat cunoscut în Spania ca fiind tatăl lui Mari Luz, o fată învârstă de cinci ani asasinată în 2008 la Huelva, în aceeaşi regiune, care a devenit purtătorul lor de cuvânt.

Reamintim că Julen a căzut în puț în 13 ianuarie, în timp ce familia sa se afla pe proprietatea privată din Totalan.