Tensiunile din Golful Persic iau amploare. Iranul a anunţat că a capturat un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz pentru nerespectarea codului maritim internaţional. Autorităţile britanice consideră actul inacceptabil şi promit că vor exista consecinţe serioase dacă situaţia nu se va debloca.

Nava Stena Impero, care are la bord un echipaj de 23 de oameni, a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru nerespectarea codului maritim internaţional.

Articolul continua dupa recomandari

Surse militare citate de presa iraniană susţin că ambarcaţiunea şi-ar fi oprite radarul şi a ignorat avertismentele primite.

Iniţial, a fost anunţat că un alt petrolier operat de Marea Britanie, Mesdar, cu 25 de oameni la bord, a fost la rândul său confiscat.

Acesta a primit însă doar un avertisment de la autorităţile iraniene şi şi-a continuat ulterior traseul. Londra a reacţionat imediat.

Jeremy Hunt, ministru de externe al Marii Britanii: Nu căutăm o opţiune militară. Încercăm să rezolvăm situaţia într-un mod diplomatic. Dacă situaţia nu se va soluţiona rapid, vor exista consecinţe grave.

Incidentul vine la două săptămâni după ce un petrolier iranian, suspectat că ar fi transportat combustibil spre Siria în ciuda interdicţiilor internaţionale, a fost capturat în Gibraltar.

Iar în urmă cu două zile, Statele Unite au anunţat că au doborât o dronă iraniană care s-ar fi apropiat ameninţător de o navă de război din Strâmtoarea Ormuz, gest dezminţit în continuare de autorităţile de la Teheran.

Donald Trump, presedintele SUA: Avem multe nave de război în regiune. Vom discuta cu Marea Britanie, chiar dacă nu avem un acord scris, avem un acord. Au fost mereu un aliat puternic al nostru.

Statele Unite au invitat Iranul la masa negocierilor pentru a opri escaladarea conflictului.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA: Iranienii continuă să spună că vor discuta, dar numai dacă Statele Unite fac ceva. Avem nevoie să se aşeze la masa negocierilor. Este modul corect de a rezolva aceste provocări.

Tensiunile dintre cele două părţi sunt în creştere după ce în luna mai 2018, Statele Unite s-au retras din acordul nuclear iranian şi au reimpus sancţiuni economice Teheranului.