Summit istoric, astăzi, între Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Dictatorul Nord-coreean a trecut pe jos linia de demarcaţie dintre cele două state pentru a se întâlni cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. 

Kim Jong Un a devenit, în urmă cu puţin timp, primul lider de la Phenian care păşeşte pe pământ sud-coreean de la finalul Războiului, din 1953.

Articolul continua dupa recomandari

În aplauzele membrilor celor două delegaţii, liderii şi-au strâns mâna de ambele părţi ale graniţei. După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat faţă în faţă la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct.

Moon şi-a exprimat speranţa că "în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara" şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un "simbol al păcii". 

"În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii". 

"Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi", a insistat el.

Yonhap notează că titlul de preşedinte, cu care Moon s-a referit la liderul nord-coreean, se referă la funcţia acestuia la conducerea comisiei pentru probleme de stat de la Phenian. Oficial, şeful de stat al Republicii Populare Democrate Coreene este Kim Yong Nam, aflat în delegaţia care îl însoţeşte pe Kim Jong Un.

La rândul său, Kim a vorbit despre "recuperarea timpului pierdut". "Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun".

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor "decizii curajoase", după cum s-a exprimat preşedintele Moon.

Kim Jong Un: "Acum începe o nouă istorie"

După prima strângere de mână dintre liderul de la Phenian, Kim Jong Un, şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, au urmat momente ceremoniale. Unul dintre acestea a constat în semnăturile în cartea de onoare din Casa Păcii, locul unde se desfăşoară întâlnirea. 

"Acum începe o nouă istorie. O eră a păcii, începând de la originea istoriei", a scris Kim.

Întâlnirea de astăzi, ce dezamorsează unul dintre cele mai periculoase momente prin care a trecut omenirea, este la fel de importantă ca primul pas pe lună, spun analiştii politici. 

Imaginile marchează primii paşi spre încheierea unei uriaşe ameninţări nucleare,

Reamintim că regimul de la Phenian a testat o rachetă capabilă să transporte încărcătură nucleară, despre care susţine că poate atinge orice punct al teritoriului statelor unite. 

Acest lucru a dus la o criză internaţională fără precedent, în care SUA şi Coreea de Nord s-au ameninţat reciproc cu distrugerea atomică.